Φυσικό αέριο: Εκτίναξη των τιμών μετά τη μείωση των προμηθειών της Gazprom

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 12:36
UPD:12:37
REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν μετά την επιτάχυνση του ενεργειακού πολέμου της Ρωσίας η οποία προχωρά στην περικοπή των προμηθειών μέσω της μεγαλύτερης σύνδεσης με την ήπειρο σε λιγότερο από το μισό των συνήθων όγκων της.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν περισσότερο από 12%, προσθέτοντας στην άνοδο 44% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Οι περικοπές κλονίζουν την Ευρώπη με την Engie, την Uniper και την OMV να λένε ότι έχουν λιγότερη προσφορά. Η Γερμανία θεωρεί πως οι μειώσεις μέσω του αγωγού Nord Stream έχουν «πολιτικά κίνητρα» και στοχεύουν στην αναταραχή των αγορών, αμφισβητώντας τη δήλωση της Gazprom ότι η διακοπή οφειλόταν σε τεχνικά ζητήματα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται εδώ και μήνες τις περικοπές της ρωσικής προμήθειας ως αντίποινα για τις κυρώσεις που στοχεύουν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η τελευταία κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα. Η Γερμανία έχει ήδη ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και ενδέχεται να αναγκαστεί να προχωρήσει περαιτέρω εάν οι μειώσεις συνεχιστούν. Η χώρα, ωστόσο, έχει πει ότι μπορεί προς το παρόν να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες.

Οι ρωσικές περικοπές που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη ακολουθούν τις μειώσεις την προηγούμενη ημέρα, αφού η Gazprom ανέφερε ζητήματα με τις επισκευές των τουρμπινών που παράγει η Siemens. Οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας άφησαν κολλημένο στο εξωτερικό τον εξοπλισμό για τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.

Η παροχή μέσω της ζεύξης αναμένεται να μειωθεί σε κάτι λιγότερο από 65 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα την Πέμπτη, σύμφωνα με τα στοιχεία των υποψηφιοτήτων. Αυτό ανεβάζει τη συνολική περικοπή μέσω του Nord Stream σε περίπου 60%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα