Σομαλία: Πειρατεία σε bulk carrier με σημαία Χονγκ Κονγκ

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008 06:54
UPD:14/07/2009 14:32

Συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ παρακολουθούν στον Κόλπο του Αντεν το υπό σημαία Χονγκ Κονγκ δεξαμενόπλοιο που κατελήφθη από πειρατές στην πορεία του προς το Ιράν, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Το «Delight» τύπου bulk carrier δέχθηκε χθες επίθεση Σομαλών πειρατών στον Κόλπο του Αντεν.

Εκπρόσωπος του International Maritime Bureau Piracy

Reporting Centre στην Κουάλα Λουμπούρ είπε ότι «οι συμμαχικές δυνάμεις παρακολουθούν το υπό πειρατεία πλοίο».

Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ συγκρότησαν ναυτική δύναμη περιπολίας στην περιοχή γύρω από τον Κόλπο του Αντεν τον Αύγουστο. Τον Οκτώβριο, πλοία του ΝΑΤΟ προστέθηκαν στη διεθνή ναυτική δύναμη, η οποία περιλαμβάνει και δυνάμεις της Ε.Ε.

Το «Delight» με 25μελές πλήρωμα κατελήφθη ανοιχτά των ακτών της Υεμένης σήμερα και κινείτο προς τη Σομαλία, σύμφωνα με αξιωματούχο της Maritime Rescue Coordination Centre στο Χονγκ Κονγκ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι αρμόδιες αρχές στο Χονγκ Κονγκ είπαν ότι το πλοίο βρίσκεται ακόμα στα χέρια πειρατών, αλλά η επικοινωνία με το πλήρωμα είναι εφικτή.

Σύμφωνα με το Lloyd's το πλοίο κατασκευάστηκε το 1985 είναι χωρητικότητας 43.218 dwt και ανήκει στην Iran Shipping Line. Μετέφερε 36.000 τόνους στάρι στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν. Τα 25 μέλη του πληρώματός του είναι από την Ινδία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, το Ιράν και τη Γουϊάνα.

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο στον Ινδικό Ωκεανό σημειώθηκε πειρατεία από Σομαλούς πειρατές στο σούπερ τάνκερ Sirius Star με αργό πετρέλαιο αξίας 100 εκατ. δολ. Το «Delight» είναι το τρίτο πλοίο με σημαία Χονγκ Κονγκ που κατελήφθη στην περιοχή αυτό το φθινόπωρο.

Περίπου δύο δεκαετίες συγκρούσεων στη Σομαλία έχουν αφήσει χωρίς όπλα τη χώρα και χωρίς ισχυρή κεντρική αρχή για να επιβάλει τον νόμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα