Απώλειες του χρυσού

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008 07:19
UPD:07:28

ΠΤΩΤΙΚΑ για δεύτερη ημέρα κινήθηκε ο χρυσός εν μέσω εικασιών ότι η παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση θα περιορίσει τη ζήτηση για εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, αλλά και την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση έναντι του πληθωρισμού. Ανοδικά κινήθηκε η πλατίνα.

Οι τιμές που κατέλαβαν τον Οκτώβριο οι παραγωγοί στις ΗΠΑ μειώθηκαν τα μέγιστα και σε επίπεδα ρεκόρ, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας. Ο δείκτης των 19 πρώτων υλών, Reuters/Jefferies CRB Index βρίσκεται 32% χαμηλότερα φέτος, καθώς ο χρυσός οδεύει να σημειώσει τις πρώτες ετήσιες απώλειες σε οκτώ χρόνια.

Τα συμβόλαια του χρυσού για παράδοση Δεκεμβρίου υποχώρησαν χθες 9,30 δολ. ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 732,70 δολ. η ουγγιά στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης.

Η απειλή του πληθωρισμού επηρέασε τις τιμές του πετρελαίου, του καλαμποκιού και των άλλων εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής που υποχώρησαν από τα επίπεδα ρεκόρ φέτος. Ο χρυσός έκανε ράλι 31% το 2007 καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ άγγιξε το 4,1%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1990.

Ο χρυσός, με την έκτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής στον CRB Index, έχει υποχωρήσει 13% φέτος, σημειώνοντας τις λιγότερες απώλειες από οποιοδήποτε άλλο πολύτιμο μέταλλο.

Οι μεγαλύτερες απώλειες στο ασήμι και την πλατίνα ενδέχεται να κάνει τα εν λόγω μέταλλα πιο ελκυστικά για τους επενδυτές έναντι του χρυσού, εκτιμούν οι αναλυτές.

Το ασήμι για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 22 σεντς, ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στα 9,55 δολ. η ουγγιά στο Comex. Φέτος το ασήμι έχει υποχωρήσει 36%.

Η πλατίνα για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 16,40 δολ., ποσοστό 2%, φθάνοντας στα 837 δολ. η ουγγιά στο Nymex. Το παλλάδιο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου υποχώρησε 2,40 δολ., ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 215,30 δολ. η ουγγιά.

Η πλατίνα έχει υποχωρήσει 64% από τα επίπεδα ρεκόρ των 2.308,80 δολ. στις 4 Μαρτίου και φέτος έχει σημειώσει απώλειες 45%.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής θα ανακάμψουν μόλις περιοριστεί η οικονομική κρίση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα