Περιόρισε τα κέρδη του ο χαλκός

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008 07:47
UPD:07:58

ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ τα κέρδη του ο χαλκός μετά την έκθεση που έδειξε ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των κατασκευαστών κτιρίων στις ΗΠΑ υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ αυτόν τον μήνα ανανεώνοντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση.

Ο δείκτης National Association of Home Builders/Wells Fargo εμπιστοσύνης των κατασκευαστών υποχώρησε στο 9, στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ από την δημιουργία του το 1985. Ο χαλκός που έκλεισε με άνοδο 0,3%, απώλεσε έως 1% κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Οι κατασκευαστές κτιρίων είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες του βιομηχανικού μετάλλου.

Ο χαλκός για παράδοση Μαρτίου έκλεισε με άνοδο 0,45 σεντς, στο 1,6715 δολ. η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Το ράλι των μετοχών νωρίτερα χθες σηματοδότησε τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του χαλκού υποχώρησαν 1,6 σεντ, ποσοστό 1,% στο 1,6555 δολ. η λίμπρα στις 2:50 μ.μ. κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μεταξύ των λοιπών εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής τα βιομηχανικά μέταλλα έχουν τον μεγαλύτερο συσχετισμό με τις μετοχές, σύμφωνα με την Deutsche Bank AG.

Ο χαλκός έχει υποχωρήσει 61% από τα επίπεδα ρεκόρ των 4,2605 δολ. η λίμπρα στα οποία αναρριχήθηκε στις 5 Μαΐου, εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια ύφεση θα περιορίσει τη ζήτηση του μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αγωγών και καλωδίων.

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 36% τον Οκτώβριο, καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη περιορίστηκε και ζήτηση για τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής σταμάτησε. Τα αποθέματα χαλκού που ελέγχονται από το London Metal Exchange (LME) διπλασιάστηκα από τις 30 Ιουνίου.

Στο LME ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο 90 δολ., ποσοστό 2,5%, φθάνοντας στα 3.750 δολ. ο μετρικός τόνος (1,70 δολ. η λίμπρα).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα