Κλείνει η «κάνουλα» για το αμερικανικό LNG ως τα τέλη του χρόνου

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 09:55
UPD:09:58
REUTERS/STEPHANE MAHE

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Άσχημα τα μαντάτα από την Αμερική για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης: Η Freeport LNG, η αμερικανική εταιρεία -παγκόσμιος ηγέτης στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση ότι μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις της στο Τέξας ουσιαστικά δεν θα μπορεί να εξάγει LNG ως τα τέλη του χρόνου. Η Freeport έχει ετήσια δυναμικότητα 15 εκατομμυρίων τόνων. Ο ημερήσιος όγκος παραγωγής της μπορεί να τροφοδοτεί ημερησίως 10 εκατομμύρια νοικοκυριά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εταιρεία δεν έδωσε καμία πληροφορία για τα αίτια της πυρκαγιάς. Η είδηση ​​της έκρηξης έκανε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ να υποχωρήσουν περίπου κατά 6%.

Η εταιρεία που είναι έβδομη στον κόσμο και δεύτερη στις ΗΠΑ στην παραγωγή LNG, ανακοίνωσε ότι  η ζημιά που διαπιστώθηκε φαίνεται να είναι τόσο σοβαρή ώστε ο χρόνος που απαιτείται για τις συνολικές επισκευές και την επακόλουθη επιστροφή στην πλήρη λειτουργία θα εκτιμηθεί τώρα γύρω στα τέλη του 2022. Με απλά λόγια :Αντίο US LNG ως εναλλακτική λύση στο αέριο της Μόσχας μέχρι το επόμενο έτος, καθώς από τον Κόλπο του Τέξας φεύγουν τα τάνκερ που κατευθύνονται προς την Ευρώπη.

Ηδη, οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει κατά 20%, ενώ στην Ευρώπη απογειώνονται και μετά την ανακοίνωση της Gazprom για μείωση κατά 40% του φυσικού αερίου που αποστέλλεται στη Γερμανία.

Το γιατί είναι ξεκάθαρο: Η εγκατάσταση της Freeport Texas λαμβάνει και επεξεργάζεται το 16% της συνολικής εξαγωγικής ικανότητας αμερικανικού  υγροποιημένου αερίου σε καθημερινή βάση. Αν όμως κλείσουν οι υποδομές για επισκευές, το φυσικό αέριο δεν θα έλθει στην Ευρώπη.

Η Freeport προμηθεύει BP και Total

Η παγκόσμια ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει αυξηθεί σημαντικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από ρωσικές πηγές ενέργειας. Το LNG παίζει ιδιαίτερο ρόλο εδώ, καθώς δεν χρειάζεται να παραδοθεί μέσω αγωγών, αλλά μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη και με πλοία. Μαζί με την Αυστραλία και το Κατάρ, οι ΗΠΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG. Και η σημασία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες: περίπου τα τρία τέταρτα της αμερικανικής παραγωγής LNG, τους πρώτους μήνες παραδόθηκε στην Ευρώπη.

Η εγκατάσταση χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες, όπως η BP, Jera, Kansai Electric, Osaka Gas, SK E&S και Total.

Οι πελάτες υγροποιημένου φυσικού αερίου πρέπει τώρα να αναζητήσουν αντικαταστάσεις στην αγορά spot, αλλά η προσφορά είναι σπάνια και ακριβή. Οι ειδικοί φοβούνται ότι αυτό θα αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ Ευρώπης και Ασίας στην αγορά φυσικού αερίου.

Η ευρωπαϊκή ανάγκη για φυσικό αέριο για εταιρείες και νοικοκυριά, φαίνεται να μετατρέπει αυτή την ανησυχία σε φόβο. Η ανάγκη να βρεθεί λύση στον πολεμικό παροξυσμό στην Ουκρανία είναι μεγαλύτερη από ποτέ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα