ΗΠΑ: Πυρκαγιά κλείνει μονάδα μεγάλης εταιρείας LNG- Τι σημαίνει για την Ευρώπη

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022 13:07
UPD:13:29
REUTERS/ISSEI KATO

Φωτογραφία αρχείου

Ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά από μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Freeport LNG στο Τέξας.

Το προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου αποτελεί πλήγμα στις εξαγωγές φυσικού αερίου σε μια περίοδο που η βιομηχανία προσπαθεί να ενισχύσει τις προμήθειες ενέργειας προς την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ είναι από τους κορυφαίους εξαγωγείς LNG στον κόσμο, μαζί με την Αυστραλία και το Κατάρ. Το εργοστάσιο Freeport, το οποίο έχει την ικανότητα να αποστέλλει περίπου 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως, προμηθεύει αέριο την BP και την TotalEnergies στην Ευρώπη, καθώς και τις ιαπωνικές Jera και Osaka Gas και την SK E&S στη Νότια Κορέα.

Οι ΗΠΑ έστειλαν σχεδόν τα τρία τέταρτα του LNG τους στην Ευρώπη τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, με την περιοχή να λαμβάνει πλέον σχεδόν το ήμισυ των προμηθειών της από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναφέρει το Bloomberg.

Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να απογαλακτιστούν από το ρωσικό αέριο λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, ωστόσο, βραχυπρόθεσμα παραμένουν εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο.

Η διακοπή στη μονάδα του Τέξας θα μειώσει τις διαθέσιμες προμήθειες στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ θα αυξήσει το σχιστολιθικό αέριο που παραμένει στις ΗΠΑ.

Μετά την γνωστοποίηση της είδησης, οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ υποχώρησαν  5% στα 8,263 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, μειωμένες κατά 11% από την τιμή διακανονισμού της Τρίτης. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν 12,5% στα 88,70 ευρώ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Οι αγοραστές LNG πιθανότατα θα ξεκινήσουν το κυνήγι για αποστολές από την αγορά spot, αλλά υπάρχει μια φθίνουσα ποσότητα διαθέσιμων προμηθειών, σύμφωνα με traders στην Ασία. Η κίνηση είναι πιθανό να τονώσει τον ήδη έντονο ανταγωνισμό μεταξύ Ασίας και Ευρώπης για φυσικό αέριο. Οι τιμές στην Ευρώπη υποχώρησαν σε χαμηλό τριών μηνών την Τετάρτη, εν μέρει λόγω των προσδοκιών για περισσότερες προμήθειες από τις ΗΠΑ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα