ΣΥΡΙΖΑ: Απαιτείται 100% αποζημίωση στους πυρόπληκτους

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008 14:01
UPD:14:06

Το ειδικό πλαίσιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών που παρουσιάστηκε χθες στην κυβερνητική επιτροπή, επικρίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως υποστηρίζει, «δεν αντιμετωπίζει τις μεγάλες ανάγκες για έργα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007».

Αντίθετα, το κόμμα προτείνει να διαμορφωθεί ένα συνολικό δημόσιο πρόγραμμα με συντονισμό οικολογικής θωράκισης και οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών.

Στόχοι της πρότασης αυτής, αναφέρει η ανακοίνωση, είναι συγκράτηση των τοπικών πληθυσμών στα σπίτια τους, ο άμεσος και δεσμευτικός σχεδιασμό της αναδάσωσης, ο σχεδιασμός και η κατασκευή των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων και η αποτροπή αλλαγών στις χρήσεις γης.

«Το πρόγραμμα αυτό απαιτεί χρονοδιάγραμμα, συντονισμό και πάνω απ’ όλα λαϊκή συμμετοχή και συζήτηση με τους πυρόπληκτους», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως όμως απαιτεί «ισχυρή χρηματοδότηση, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τα 2,23 δισ. που ανακοίνωσε ο κ. Αλογοσκούφης, μέσα από τη δημιουργία ενός ειδικού Π.Ε.Π. για τους 6 πυρόπληκτους νομούς, το οποίο θα είναι αθροιστικό στις σημερινές χρηματοδοτήσεις».

Σύμφωνα με το κόμμα, απαιτείται επίσης η 100% αποζημίωση των πυρόπληκτων παραγωγών, όσον αφορά το φυτικό, το ζωικό και το πάγιο κεφάλαιο. «Η κυβέρνηση όμως και με τη νέα τροποποιημένη Κ.Υ.Α. για την αποζημίωση των πυρόπληκτων παραγωγών δεν αποζημιώνει ούτε κατά 40% για την καταστροφή από τις πυρκαγιές. Χωρίς όμως καθολική αποζημίωση κατά 100% η εγκατάλειψη και η καταστροφή της υπαίθρου θα συνεχιστεί», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα