Εγκρίθηκε το σχέδιο των €28 δισ.

Εντονη αντιπαράθεση στη Βουλή
Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008 20:35
UPD:21:00

Ενέκρινε η Κομισιόν το σχέδιο των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας, όπως γνωστοποίησε πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Σε δηλώσεις της η αρμόδια για τον Ανταγωνισμό Επίτροπος, Νέλι Κρους σημείωσε πως «όπως και με προηγούμενα καθεστώτα ενισχύσεων, μπορέσαμε να εγκρίνουμε την ελληνική δέσμη μέτρων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα». Πρόσθεσε πως «πρόκειται όχι μόνον για μια επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για μια απόδειξη του ρόλου της Επιτροπής στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, που αφορά την ισότιμη μεταχείριση σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρά την κρίση».

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Tην ίδια ώρα, συνεχίστηκε η αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση επί του σχετικού νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αναγκαίο για την οικονομία» επαναλαμβάνοντας πως διασφαλίζει τους δανειολήπτες αλλά και ένα επαρκές πλαίσιο ρευστότητας στην αγορά με παράλληλη ενίσχυση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Κατηγόρησε μάλιστα εκ νέου το ΠΑΣΟΚ για «λαϊκισμό» και «αδιέξοδες και κούφιες προτάσεις».

«Η άσκηση της οικονομικής πολιτικής απαιτεί υψηλό βαθμό υπευθυνότητας. Όλοι θα θέλαμε να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία, να έχουμε πόρους για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες που είναι στις περισσότερες περιπτώσεις δικαιολογημένες. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέπουμε τους περιορισμούς που έχουμε, τις δυνατότητες της οικονομίας και το διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί» πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης. Συνεχίζοντας επιτέθηκε και πάλι στο ΠΑΣΟΚ για το τεράστιο δημόσιο χρέος που, όπως ανέφερε, άφησε πίσω του.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και διά της αρμόδιας πολιτικής εκπροσώπου του Λούκας Κατσέλη ζήτησαν για άλλη μία φορά την απόσυρσή του, επιμένοντας πως ενισχύει τους τραπεζίτες. Η κ. Κατσέλη έκανε ακόμη λόγο για δημοσιονομική εκτροπή και πρόσθεσε ότι σε λίγα χρόνια η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να δανειστεί.

Την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο εξέφρασε κατά την παρέμβασή της και η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, δηλώνοντας ότι το κόμμα της καταψηφίζει το νομοσχέδιο και «προτείνει ένα άλλο σύνολο μέτρων για με δημόσιες επενδύσεις που εξυπηρετούν τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες». Παράλληλα επιτέθηκε τόσο κατά της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ «για την ίδια αντιλαϊκή τους οικονομική πολιτική».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, που το χαρακτήρισε «πρόκληση και μέγα σκάνδαλο» όσο και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης κάνοντας λόγο για βαθιά ανήθικη επιλογή της κυβέρνησης.

Νωρίτερα τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο υπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υποστήριξε πως «οι αδυναμίες, οι παλινωδίες και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις δεν συνιστούν αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης».

Απαντώντας ο κ. Λέγκας επέστρεψε τις κατηγορίες για αδιαφάνεια τονίζοντας ότι «τα μέτρα έχουν δημοσιοποιηθεί από τη πρώτη στιγμή συζητήθηκαν ευρύτατα, και αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με το θεσμικό εγγυητή του τραπεζικού μας συστήματος, την Τράπεζα της Ελλάδος».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα