Βαθύ «κόκκινο»

Τι έγινε στις αγορές
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008 00:01

«Κόκκινο» χτύπησαν χθες τα διεθνή χρηματιστήρια, στον απόηχο νέων στατιστικών στοιχείων που δείχνουν ότι η ύφεση «βαθαίνει» ολοένα και περισσότερο με τη λίστα των χωρών που έχουν εισέλθει και επίσημα σε ύφεση να αυξάνεται ημέρα με την ημέρα και με το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας να συνεχίζει να διαγράφεται αβέβαιο, ειδικά στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, αναλυτές υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για 48% των μετοχών που καλύπτουν σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερο από κάθε άλλη φορά σε διάρκεια τουλάχιστον 15 ετών, ενώ έπονται περισσότερες υποβαθμίσεις όσο η οικονομία επιβραδύνεται, σύμφωνα με τη JPMorgan Chase & Co.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές «βούλιαξαν» σε χαμηλά πεντέμισι ετών, με τις τράπεζες και τον κλάδο εμπορευμάτων να καθοδηγούν την πτώση, από τη στιγμή που η συνεχιζόμενη οικονομική επιβράδυνση απειλεί τα εταιρικά κέρδη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 4% στις 811,99 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2003, με αποτέλεσμα από τις αρχές του έτους έως σήμερα να υποχωρεί περισσότερο από 45%.

Ανάλογες ζημίες παρουσίασε και ο δείκτης Stoxx 600, με τις εισηγμένες σε αυτόν επιχειρήσεις να έχουν παρουσιάσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών κατά 5,8%. Στην Κωνσταντινούπολη ο δείκτης ISE National 100 έκλεισε με πτώση 6,7%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα