Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008 05:45
UPD:06:11

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, διευρύνοντας την παγκόσμια πτώση, καθώς οι ιαπωνικές εξαγωγές υποχώρησαν τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα περίπου επτά ετών και οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ μειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 3,7% φθάνοντας στις 76,30 μονάδες στις 11:45 π.μ. στο Τόκιο, οδεύοντας να σημειώσει απώλειες 8,2% αυτήν την εβδομάδα. Δέκα μετοχές κινήθηκαν πτωτικά σε κάθε μία που σημείωνε άνοδο στον δείκτη, ο οποίος βρίσκεται μόλις μία μονάδα από τα χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών κατά το κλείσιμο στις 27 Οκτωβρίου.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 απώλεσε 4,3% φθάνοντας στις 7.915,63 μονάδες. Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκαν για δεύτερη ημέρα οι μετοχές της Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. εν μέσω των σχεδίων άντλησης έως 400 δισ. γιέν (4,1 δισ. δολ.) από την πώληση μετοχών.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi υποχώρησε 4,4%, οδεύοντας να σημειώσει τις πρώτες συνεχόμενες απώλειες οκτώ ημερών από τον Μάρτιο του 2003. Οι μετοχές της KB Financial Group Inc. απώλεσαν 7,8% μετά την υποχώρηση του νομίσματος σε επίπεδα ανάλογα της ασιατικής κρίσης πριν από μία δεκαετία.

Χθες στις ΗΠΑ ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 6,1%, ενώ στην Ευρώπη ο Dow Jones Stoxx 600 Index σημείωσε απώλειες 4%. Και οι δύο δείκτες έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003.

Οι εξαγωγές, ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας της Ιαπωνίας τα έξι τελευταία χρόνια, υποχώρησαν 7,7%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό τους 1,4% τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας στο Τόκιο.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ μειώθηκαν 1% τον μήνα που πέρασε, τα μέγιστα από την έναρξη του υπολογισμού τους το 1947, ενώ οι κατασκευές κατοικιών υποχώρησαν ετησίως στις 791.000, επίπεδα ρεκόρ.

Η εισβολή του αντιπληθωρισμού ενδέχεται να είναι καταστροφική για την οικονομία, καθώς οι καταναλωτές και οι εταιρείες καθυστερούν να κάνουν δαπάνες για να ευνοηθούν από τις χαμηλότερες τιμές.

Η πτώση των μετοχών ανάγκασε τις ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις για τα κέρδη τους, ωθώντας τον Topix Insurance Index των εννέα μετοχών των εταιρειών 15% χαμηλότερα, έχοντας τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 33 βιομηχανικών κλάδων.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME) συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, υποχώρησε 3,9%. Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε έως τα 52,96 δολ. το βαρέλι, επίπεδα τα οποία είχε να φτάσει από τον Ιανουάριο του 2007.

Το νόμισμα τη Ν. Κορέας, ουόν, υποχώρησε έως τα 1.515,05 ανά δολάριο ΗΠΑ, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1998, σύμφωνα με την Seoul Money Brokerage Services Ltd. Φέτος το νόμισμα της Ν. Κορέας είχε τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών νομισμάτων της Ασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα