Ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ έχει τα μέσα να καταπολεμήσει έναν κατακερματισμό της νομισματικής πολιτικής

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 12:09
UPD:12:11
EPA/NG HAN GUAN/POOL

«Μια σταδιακή αλλά σταθερή αύξηση των επιτοκίων»,  είναι η νέα πορεία δράσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εξήγησε ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, στο BFM αυτή την Παρασκευή. Ο Διοικητής της Banque de France, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, μίλησε την επομένη της ανακοίνωσης της Κεντρικής Τράπεζας για την εξομάλυνση της νομισματικής της πολιτικής.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη την πρόθεσή της να τερματίσει την πολιτική της για αγορές περιουσιακών στοιχείων την 1η Ιουλίου και να αυξήσει τα επιτόκιά της τον Ιούλιο κατά 25 μονάδες βάσης, μην αποκλείοντας όμως μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο εάν ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πιεστικος.

Αυτή η αύξηση θα είναι μέχρι αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «ουδέτερο ποσοστό», εξήγησε ο ντε Γκαλό. Αυτή η έννοια προσδιορίζει το επίπεδο στο οποίο τα βασικά επιτόκια δεν τονώνουν την οικονομία, αλλά ούτε την επιβραδύνουν.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της ΕΚΤ, αρνήθηκε να δώσει στόχο για αυτά τα ουδέτερα επιτόκια.Ο Διοικητής της Banque de France από την πλευρά του ανέφερε «εκτίμηση» μεταξύ 1 και 2%. «Ίσως θα πρέπει να προχωρήσουμε πέρα ​​από αυτό», παρατήρησε.

Οι αγορές δεν πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταπολεμήσει μια αδικαιολόγητη διεύρυνση του κόστους δανεισμού στη ζώνη του ευρώ.

«Ξέραμε πάντα πώς να καταπολεμήσουμε αυτόν τον κατακερματισμό: το 2010, το 2012, το 2020, κάθε φορά με διαφορετικά μέσα»
«Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία, συμπεριλαμβανομένων των αγορών, για τη συλλογική μας βούληση να αποτρέψουμε τον κατακερματισμό». «Έχουμε τη βούληση και κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα έχουμε τα μέσα εάν και όταν χρειαστεί».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα