Κ. Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ έτοιμη να παρέμβει «με νέα μέσα» για να προστατεύσει την «περιφέρεια» του ευρώ

«Μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων αν επιδεινωθεί ο πληθωρισμός»
Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022 15:53
UPD:17:22
REUTERS/POOL

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της απόφασης, επιβεβαίωσε την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας πως οι νέες αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, πάντα «βάσει των στοιχείων».

Κατά 25 μονάδες θα αυξήσει η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο τον Ιούλιο, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας στο Άμστερνταμ. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια.

«Σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής μας τον Ιούλιο. Αναμένουμε να αυξήσουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ ξανά τον Σεπτέμβριο. Η βαθμονόμηση αυτής της αύξησης επιτοκίου θα εξαρτηθεί από τις ενημερωμένες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό», υπογράμμισε.

Πάντως η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο για «αρκετό διάστημα».

 Η ίδια απέδωσε την εκτίναξη του πληθωρισμού, πέρα από κάθε πρόβλεψη, στην μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 39% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα στο σημείο αυτό η κυρία Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε των προβλέψεων που έχει δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ, αναφέροντας ότι όλοι σχεδόν οι διεθνείς οργανισμοί έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους.

Ωστόσο, τόνισε, «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία λόγω του συνεχιζόμενου ανοίγματος των δραστηριοτήτων, μιας ισχυρής αγοράς εργασίας, της δημοσιονομικής στήριξης και των αποταμιεύσεων που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μόλις υποχωρήσουν οι σημερινοί αντίθετοι άνεμοι, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει ξανά. Αυτή η προοπτική αντικατοπτρίζεται σε γενικές γραμμές στις προβλέψεις, οι οποίες «δείχνουν» ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε 2,8 τοις εκατό το 2022, 2,1% το 2023 και 2,1% το 2024. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, οι προοπτικές έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω για 2022 και 2023, ενώ για το 2024 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω».

«Αποφασίσαμε να τερματίσουμε τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων (APP) από την 1η Ιουλίου 2022. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως, τις πληρωμές κεφαλαίων από τίτλους λήξεως που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του APP για εκτεταμένη χρονική περίοδο πέραν της ημερομηνίας κατά την οποία αρχίζει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και, σε κάθε περίπτωση, για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για τη διατήρηση άφθονων συνθηκών ρευστότητας και κατάλληλης κατεύθυνσης νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Τόνισε όμως πως η ΕΚΤ, θα είναι έτοιμη «με νέα μέσα, με όλα τα εργαλεία» να παρέμβει για να προστατεύσει τις περιφερειακές οικονομίες και να μην υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις.

Επανέλαβε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, επιδεικνύοντας ευελιξία εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

«Πέρα από τον Σεπτέμβριο, με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, αναμένουμε ότι μια σταδιακή αλλά διαρκής πορεία περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων θα είναι κατάλληλη», επεσήμανε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης.

Η κ. Λαγκάρντ «έδειξε» τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ως βασικό παράγοντα του αυξημένου πληθωρισμού, της αύξησης των τιμών και της ενεργειακής κρίσης. «Η αυξητική πορεία των μισθών στην Ευρωζώνη έχει αρχίσει να φτάνει στην κορύφωσή της», προσέθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το πόσες φορές μπορεί η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια, η κ. Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως «αναμένουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αλλά αν επιδεινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τότε θα προβούμε στις αντίστοιχες ενέργειες».

«Θα προσαρμοστούμε στα δεδομένα», τόνισε.

«Είμαστε η μόνη κεντρική τράπεζα που προσπάθησε να εντοπίσει πού ακριβώς έγιναν λάθη», υποστήριξε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Έχουμε περάσει ένα διάστημα 11 ετών χωρίς αυξήσεις επιτοκίων και τώρα θα πρέπει να αλλάξουμε αυτήν την πολιτική. Η αλλαγή θα πρέπει να έχει μια διαβάθμιση, όχι απότομη και πάντα προσαρμοσμένη στα δεδομένα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας πως «αυτή η πολιτική θέλουμε να μας φέρει στον στόχο 2% (του πληθωρισμού)».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα