Κύμα απολύσεων στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008 12:52
UPD:13:23

Μακραίνει δραματικά η λίστα των διεθνών αυτοκινητοβιομηχανιών που ανακοινώνουν περικοπές θέσεων εργασίας, κλείσιμο μονάδων παραγωγής και προγράμματα εξοικονόμησης δαπανών, υπό το βάρος της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία «ψαλιδίζει» τις πωλήσεις τους.

Σήμερα, η PSA Peugeot Citroen ανακοίνωσε προγράμματα περικοπής 2.700 θέσεων εργασίας, μέσω εθελουσίας εξόδου, οι οποίες θα αφορούν σε όλες τις θέσεις και τις διευθύνσεις του ομίλου. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία θα εξετάσει στις 2 Δεκεμβρίου σχέδιο «αναδιάρθρωσης των θέσεων εργασίας και των ειδικοτήτων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ομίλου.

Την κατάργηση 1.500 με 2.000 θέσεων εργασίας – δηλαδή περίπου το 4% με 5% του συνολικού προσωπικού της – εντός του επόμενου έτους, ανακοίνωσε σήμερα και η Rolls-Royce, επικαλούμενη την οικονομική κρίση και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση πολλών προγραμμάτων αεροναυπηγικής.

Ήδη, ο βρετανικός όμιλος έχει αποφασίσει την κατάργηση 140 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο συναρμολόγησης του Ντέρμπι, στην Αγγλία.

Στο μεταξύ, οι General Motors και Toyota αποκάλυψαν πως θα μειώσουν την παραγωγή στα εργοστάσιά τους στην Ταϋλάνδη.

Στη λίστα προστέθηκαν επίσης οι ιαπωνικές Mazda Motor και Isuzu Motors. Ειδικότερα, εκπρόσωπος της Mazda ανακοίνωσε σήμερα πως η εταιρεία σχεδιάζει να απολύσει 500 εργάτες στο εργοστάσιο του Γιαμαγκούτσι και άλλους 800 στο εργοστάσιο στη Χιροσίμα.

Η Isuzu σκοπεύει, από την πλευρά της, να απολύσει 1.400 εργαζομένους μέχρι το τέλος του έτους και να καταργήσει τη μία βάρδια στην παραγωγή φορτηγών στην Φουτζισάουα της Ιαπωνίας από τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Ναόκι Αριϊζούμι. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να μειώσει την παραγωγή φορτηγών αυτοκινήτων στην Ιαπωνία – κίνηση στην οποία αποφάσισε να προβεί και η ανταγωνίστριά της, Hino Motors.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεαματική άνοδος του γιεν – το οποίο εκτινάχθηκε κατά 17% έναντι του δολαρίου και 36% έναντι του ευρώ φέτος – έχει πλήξει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικό είναι ότι οι πωλήσεις της Mazda στη δυτική Ευρώπη «βυθίστηκαν» τον Οκτώβριο κατά 12%.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η σουηδική κατασκευάστρια φορτηγών και αυτοκινήτων Volvo αποκάλυψε σχέδια για περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας – οι οποίες θα επηρεάσουν 900 μόνιμους υπαλλήλους της στη Σουηδία και άλλους 100 υπαλλήλους στη Β. Αμερική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα