Χρηματιστήρια: Στάση αναμονής με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022 13:40
UPD:13:42
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύται 0,22% στις 893 μονάδες. Ο τζίρος είναι στα 4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια.

Η Αθήνα ακολουθεί τις ευρωπαϊκές τάσεις, με το ενδιαφέρον στραμμένο στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αύξηση των επιτοκίων βέβαια είναι ήδη γνωστή, ωστόσο αύριο θα διαφανεί και η αλλαγή πλεύσης της ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ επιβράδυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στο 2,8% φέτος και 2,5% το 2023 προβλέπει ο ΟΟΣΑ. Ο πληθωρισμός το 2022 θα κυμανθεί στο 8,8% για να υποχωρήσει στο 3,4% το επόμενο έτος. Στην έκθεση του Οργανισμού, σημειώνεται για την Ελλάδα τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, η αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων αλλά και οι  ενισχύσεις σε νοικοκυριά- επιχειρήσεις θα έχουν θετική επίδραση. 

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται σε Πειραιώς και Εθνική (-2%) και ακολουθούν Eurobank -0,80% και Alpha Bank +0,50%. Στα μη τραπεζικά blue chips, η ΓΕΚ Τέρνα ενισχύεται 2,5%. Υποχωρεί η Jumbo 0.7%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κυμαινόταν γύρω από την επίπεδη γραμμή στις αρχές του εμπορίου, με τις μετοχές λιανικής να προσθέτουν 1,8% ενώ οι βασικοί πόροι μειώθηκαν κατά 0,7%. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,48%.

Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν περισσότερο από 5% μετά την προειδοποίηση της τράπεζας ότι είναι πιθανό να σημειώσει ζημιά σε όλο τον όμιλο για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο όμιλος προσανατολίζεται και σε απολύσεις προσωπικού.

Οι διεθνείς αγορές έχουν υποχωρήσει αυτή την εβδομάδα εν μέσω νευρικότητας για τις επικείμενες ανακοινώσεις στοιχείων στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας ένδειξης για τον πληθωρισμό την Παρασκευή.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Μαΐου στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερος από τον Απρίλιο και ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα μπορούσε να επιβεβαιώσει ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα αντιμετωπίζουν μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένου πληθωρισμού, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε απότομα τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη και επισήμανε τον κίνδυνο ύφεσης σε πολλές χώρες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα