Ευρωζώνη: Επιταχύνθηκε η ανάπτυξη το α' τρίμηνο

Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022 13:29
UPD:13:32
REUTERS/Yves Herman

Με ταχύτερο ρυθμό «έτρεξε» η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στις αρχές του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.  Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 5,4%.

Οι μετρήσεις είναι ανοδικά αναθεωρημένες μετά την αρχική που στα μέσα Μαΐου που έβλεπε ανάπτυξη 0,3% από τρίμηνο σε τρίμηνο και 5,1% σε ετήσια βάση. 

Η ανάπτυξη προήλθε από το εμπόριο αλλά αποκάλυψε την πίεση που δέχονται οι καταναλωτές. Έτσι, παρόλο που αυξήθηκε κατά 0,6% η απασχόληση, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,7% εν μέσω παρατεταμένων περιορισμών, ανέφερε η Eurostat. 

Η ανάπτυξη του α' τριμήνου ήταν αξιοσημειώντη στην Ιρλανδία με 10,8% καταγράφοντας την υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ακολουθούν η Ρουμανία με 5,2% και η Λετονία 3,6%. Στις πιο αδύναμες μετρήσεις ήταν η Σουηδία με -0,8%, η Γαλλία με -0,2%) και η Δανία -0,1%. Η χώρα μας εμφανίζεται πάνω από τον μέσο όρο, με 2,3%. 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση,το πρώτο τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.  Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 5,6%.

Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει αντιφατικές δυνάμεις καθώς η χαλάρωση των περιορισμών του Covid-19 συμπίπτει με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πλήττονται από τις αυξανόμενες τιμές, ο τομέας των υπηρεσιών βλέπει ισχυρή ζήτηση και ο τουρισμός προετοιμάζεται για μια δυναμική καλοκαιρινή περίοδο.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα