ΕΒΕΑ: Η κρίση έχει επηρεάσει τις ελληνικές επιχειρήσεις

Αισιοδοξία για την έξοδο από την κρίση
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008 16:25
UPD:17:10

Έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, η οποία εκπονήθηκε στο λεκανοπέδιο της Αττικής, από τις 14 έως τις 19 Νοεμβρίου, δείχνει ότι τα πρώτα συμπτώματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης γίνονται ήδη αισθητά στην αγορά, αφού παρατηρείται μείωση των πωλήσεων και η έλλειψη ρευστότητας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας πρέπει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, να αξιολογηθούν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν:

-Δύο στις τρεις επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί από την κρίση αλλά παρόλα αυτά ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρηματιών θεωρεί ότι, η κρίση στην Ελλάδα είναι λιγότερο έντονη από ότι διεθνώς.

-Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις «νιώθουν» ήδη τα πρώτα συμπτώματα λόγω έλλειψης ρευστότητας, και μείωσης των πωλήσεων. Μάλιστα έστω και μικρή μείωση στη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών αναφέρουν το 85% σχεδόν των επιχειρήσεων.

-Η πρόθεση, μείωσης προσωπικού δημιουργεί σύννεφα ανησυχίας. Οι 4 στις 10 επιχειρήσεις προβληματίζονται να μειώσουν το προσωπικό τους.

-Με ανακούφιση, καθώς φαίνεται, δέχθηκε η αγορά το μέτρο της κυβέρνησης για την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Το πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών με 28 δισ. ευρώ κρίνεται θετικά ως προς το σκέλος που αφορά την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά μόνο 1 στους 3 επιχειρηματίες θεωρούν πως το πρόγραμμα αυτό θα ενισχύσει τη ρευστότητα και τη ζήτηση στην αγορά.

-Εκφράζεται έντονος σκεπτικισμός ως προς τις προθέσεις των τραπεζών. Οι 8 στους 10 επιχειρηματίες αποδίδουν στις τράπεζες προσπάθεια απλά να επωφεληθούν από το πρόγραμμα χωρίς διάθεση να στηρίξουν τη πραγματική οικονομία

-Υπάρχει ισχυρή απαίτηση από την αγορά για αυστηρά μέτρα ένταξης των τραπεζών στο πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας.

-Υπάρχει αισιοδοξία ότι η έξοδος από την κρίση θα πραγματοποιηθεί το 2011, αφού η πλειοψηφία των επιχειρηματιών προβλέπει ότι η διάρκεια της δεν θα ξεπεράσει τα 2-3 χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα