Προτάσεις Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κατά της κρίσης

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008 19:29

Δέκα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά:

- Την επιδότηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μισθό και ασφαλιστικές εισφορές στο ύψος του επιδόματος ανεργίας που ισχύει σήμερα και μάλιστα για διάστημα 30 μηνών, σε όλες τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 10 άτομα.

- Την ενημέρωση για όλα τα επιδοτούμενα προγραμμάτα παλαιά και νέα, όλων των συναρμόδιων υπουργείων, με αναλυτικά φυλλάδια που θα διανέμονται στις επιχειρήσεις, μέσω των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, οι οποίες επιβάλλεται να μην αυξήσουν τα τιμολόγιά τους καθ΄ όλη την διάρκεια του 2009.

- Την άμεση προώθηση του σχεδίου νόμου ενίσχυσης ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος συμπεριλαμβάνοντας τις τροποποιήσεις προσαρμογής στους κοινοτικούς κανόνες, ώστε να ξεκινήσει η διοχέτευση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με νέα δάνεια , με επιδοτούμενα ανταγωνιστικά επιτόκια που θα προκύψουν από την εγγύηση του δημοσίου και όχι με αναχρηματοδοτήσεις υψηλών επιτοκίων.

- Την αναθεώρηση των τραπεζικών κερδών και την δραστική μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων δανείων, αλλά και των πιστωτικών καρτών άμεσα. Δεν πρέπει να χαθεί άλλο πολύτιμος χρόνος. Με απλά λόγια ζητάμε περισσότερο και φθηνότερο χρήμα και μάλιστα από λίγο στους πολλούς και όχι πολύ σε λίγους.

- Την θέσπιση περιόδου χάριτος για αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων τουλάχιστον για ένα έτος, καθώς και την αναστολή των πλειστηριασμών τόσο από τις τράπεζες όσο και από το δημόσιο, την εφαρμογή από όλους ευνοϊκών ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων και μη δόσεων, δανείων και άλλων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

- Τον ανασχεδιασμό της "ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ" και τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων χαρακτηρισμού και αποχαρακτηρισμού των επιχειρήσεων.

- Την επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ 2007-2013 με ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών και την αναβάθμιση και μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ σε μια τράπεζα μικρών επιχειρήσεων.

- Την επέκταση του μέτρου της περαίωσης και για την χρήση του οικονομικού έτους 2007 και ταυτόχρονα την δωδεκάμηνη παράταση των διαδικασιών για όλες τις επιχειρήσεις. Επιπλέον την έκπτωση κατά 50% στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις όλων των επιχειρήσεων που έκλεισαν τις χρήσεις 2003-2006 με τακτικό έλεγχο.

- Την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου χωρίς τις εξαιρέσεις του άρθρου 14 σε όλους τους φορολογούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και την επαναφορά του αφορολογήτου αποθεματικού των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

- Την αναθεώρηση των σημείων του σχεδίου του προϋπολογισμού που αφορά τακτικές και έκτακτες επιβαρύνσεις και την κατάθεση ενός ρεαλιστικού προϋπολογισμού βασισμένου στην στήριξη και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας των επιχειρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα