Εφιάλτες επενδυτών

Τι έγινε στις αγορές
Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008 00:01

Με τον εφιάλτη της παγκόσμιας ύφεσης να εξελίσσεται σε σκληρή πραγματικότητα, την εταιρική κερδοφορία να συρρικνώνεται και ένα κύμα απολύσεων να έχει ξεσπάσει στον χρηματοοικονομικό κλάδο και την αυτοκινητοβιομηχανία, οι επενδυτές βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World υποχώρησε χθες στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003, οι δείκτες Ευρώπης και Ασίας διεύρυναν τις απώλειές τους, ενώ η Wall Street έζησε άλλη μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας. Η GM είδε τη μετοχή της να βυθίζεται λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς σε χαμηλά 70 ετών, ενώ η Ford διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1991, καθώς υπήρξαν ενδείξεις ότι το Κογκρέσο θα παραπέμψει το σχέδιο διάσωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας στις καλένδες.

Στη συνέχεια ωστόσο αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες για διακομματική συμφωνία με αποτέλεσμα οι μετοχές των μεγάλων του Ντιτρόιτ να επιδοθούν σε μίνι ράλι. Στον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Goldman Sachs διολίσθησε κάτω από τα 53 δολάρια για πρώτη φορά από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst παρουσίασε απώλειες 3,8% και βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2003. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν τράπεζες και ασφαλιστικές. Στο Τόκιο, ο Nikkei έκανε βουτιά 6,9% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τελευταίου μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα