Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008 05:46

Πτωτικά για πέμπτη ημέρα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής και των τραπεζών, μετά την υποχώρηση του πετρελαίου κάτω από τα 50 δολ. σε συνδυασμό με την πρόβλεψη της Ταϊβάν και της Σιγκαπούρης για μεγαλύτερες υφέσεις.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 1,9% φθάνοντας στις 73,80 μονάδες στις 11:55 π.μ. στο Τόκιο, οδεύοντας να κλείσει κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Αυγούστου του 2003. Ο δείκτης πλησιάζει να κλείσει την εβδομάδα με απώλειες 11%, τις δεύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σε επίπεδα ρεκόρ.

Μέσα στο έτος ο περιφερειακός δείκτης έχει υποχωρήσει 53% καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση από την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ υπερέβησαν στα 950 δισ. δολάρια.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 2,2% φθάνοντας στις 7.532,11 μονάδες. Οι μετοχές της Canon Inc. και της Panasonic Corp., που πραγματοποιούν το ήμισυ των κερδών από τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό, υποχώρησαν πλέον του 2%. Σήμερα η Bank of Japan ολοκληρώνει τη συνεδρίαση της κατά την οποία αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi όδευε να κλείσει με τις μακροβιότερες απώλειες από τον Σεπτέμβριο του 2000 καθώς υποχώρησε για ένατη ημέρα. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της KB Financial Group Inc. μετά το σχόλιο της UBS AG ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί 3% το επόμενο έτος, αντί να αναπτυχθεί όπως προβλεπόταν νωρίτερα.

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ με τον Standard & Poor's 500 Index να υποχωρεί 6,7% στα χαμηλότερα επίπεδα 11 ετών, καθώς τα οικονομικά στοιχεία κατέδειξαν επιδείνωση της ύφεση και ανεβλήθη η ψήφιση του σχεδίου στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Δεκεμβρίου υποχώρησε 8,7% στα 48,42 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη και άγγιξε τα 48,25 δολ. κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2005. Από τις 11 Ιουλίου που το αργό αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 147,27 δολ. το βαρέλι, έχει σημειώσει απώλειες 67%.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME) συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, υποχώρησε 3,5%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα