Στην… κατάψυξη η αγορά εν όψει επιδότησης συσκευών

«Φρέναραν» οι πωλήσεις ψυγείων και κλιματιστικών
Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022 21:25
UPD:21:25
Eurokinissi/

Από την έντυπη έκδοση 

Της Λέττας Καλαμαρά 
[email protected]

Στα μέσα Ιουνίου εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες και τον μέχρι τώρα κυβερνητικό σχεδιασμό, ότι θα ξεκινήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ένταξη των καταναλωτών στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή».

Το πρόγραμμα αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών, και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, με νέες συσκευές χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης. Όπως τονίζουν στη «Ν» στελέχη της αγοράς των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, όταν ανοίξει το πρόγραμμα πρώτα θα περάσουν τα στοιχεία τους οι προμηθευτές, κατόπιν τα συνεργεία εγκατάστασης των ηλεκτρικών συσκευών και δη των κλιματιστικών, κατόπιν τα δίκτυα λιανικής και τέλος οι καταναλωτές που θα δικαιούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Αναφορικά με τα κριτήρια συμμετοχής των καταναλωτών, δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί οι λεπτομέρειες. Υπάρχει η γενική κατεύθυνση πως στόχος είναι να ενταχθούν 350.000 νοικοκυριά. Η προϋπόθεση-κλειδί για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι η αντικατάσταση παλαιάς συσκευής, η οποία όμως θα λειτουργεί και δεν θα είναι προς απόρριψη.

Πάγωμα πωλήσεων

Αν και το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί από την αρχή του 2022 με την προοπτική έναρξής του εντός εξαμήνου, οι ιθύνοντες φαίνεται να εξαντλούν τα χρονικά περιθώρια - που είχαν θέσει οι ίδιοι βέβαια. Ανέβασαν τον πήχη των προσδοκιών της αγοράς και των καταναλωτών, δημιουργώντας όμως στρέβλωση λόγω της συγκράτησης εν μέρει των πωλήσεων των συγκεκριμένων προϊόντων (ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστικά) που θα μπορούσαν να έχουν γίνει το μεσοδιάστημα.

Διότι, όπως λένε οι λιανέμποροι του κλάδου, οι καταναλωτές ψάχνουν για το προϊόν που θέλουν να αντικαταστήσουν, ρωτούν, εντοπίζουν τα υποψήφια προς αγορά προϊόντα, αλλά δεν ψωνίζουν, διότι περιμένουν να ανοίξει το πρόγραμμα είτε πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν σε αυτό είτε όχι, δημιουργώντας ένα κενό πωλήσεων στην αγορά, που είναι όμως αμφίβολο εάν θα καλυφθεί όταν θα έρθει η ώρα του προγράμματος, λόγω των οικονομικών δυσκολιών των νοικοκυριών, του αυξανόμενου κόστους ενέργειας, του αυξανόμενου πληθωρισμού και των τιμών των τελικών προϊόντων.

Ήδη στο ράφι των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών οι αυξήσεις που έχουν περάσει κυμαίνονται μεταξύ 5%-7%. Παράλληλα είναι εμφανείς οι ελλείψεις σε προϊόντα και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν εξομαλύνονται με τον χρόνο αλλά το αντίθετο.

Τηρουμένων των συνθηκών, προμηθευτές και λιανέμποροι του κλάδου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών είναι επιφυλακτικοί στις προβλέψεις σχετικά με τον ρυθμό της ζήτησης του προγράμματος. Επισημαίνουν βέβαια πως αναμένεται μεγαλύτερη κινητικότητα στα κλιματιστικά, λόγω θέρους. Τονίζουν ότι έτσι κι αλλιώς κάποιοι θα προχωρούσαν σε αγορά ή αντικατάσταση κλιματιστικού αυτή την εποχή, ωστόσο δεν είναι μεγάλος ο αριθμός εκείνων των νοικοκυριών που θα μπορούν να καλύψουν το κριτήριο αντικατάστασης παλιού εν λειτουργία κλιματιστικού.

Όσον αφορά τις κατηγορίες των προϊόντων, με βάση τις προτιμήσεις των καταναλωτών το 2021, είναι μοιρασμένες τόσο στις χαμηλές κατηγορίες κλιματιστικών (9000 btu) όσο και στις υψηλότερες κατηγορίες (12000 btu και άνω). Αξίζει να σημειωθεί πως παρατηρείται αυξημένη ζήτηση σε μια νέα κατηγορία κλιματιστικών, που είναι γνωστά ως φορητά κλιματιστικά.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα