Ψηφίστηκε η έκθεση δημοσιοποίησης στοιχείων

Δηλώσεις των ευρωβουλευτών
Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008 10:19

Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Μαργαρίτης Σχοινάς (αριστερά), Γιώργος Παπαστάμκος (στο κέντρο) και του ΠΑΣΟΚ Κώστας Μποτόπουλος.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) ψήφισε την Τετάρτη με συντριπτική πλειοψηφία την Έκθεση Kauppi της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων σχετικά με την αναθεώρηση της Κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά στη δημοσιοποίηση και μετάφραση των εταιρικών στοιχείων.

Η Έκθεση εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ε.Ε. να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία και τα κόστη που δυσχεραίνουν την εγκατάσταση των Ευρωπαϊκών εταιρειών στην εσωτερική αγορά.

H έκθεση στην τελική της μορφή ενσωματώνει μια σειρά νέων στοιχείων που υπερασπίστηκαν οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Παπαστάμκος, Μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Μαργαρίτης Σχοινάς, Εισηγητής της Γνωμοδότησης που κατήρτισε για το ίδιο θέμα η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, αλλά και του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Μποτόπουλου.

Συγκεκριμένα οι δύο Έλληνες Ευρωβουλευτές με συντονισμένες ενέργειες εξασφάλισαν τη δυνατότητα του εθνικού νομοθέτη να προβλέπει τη δημοσίευση εταιρικών στοιχείων τόσο με ηλεκτρονικά όσο και με παραδοσιακά μέσα δημοσιότητας (εφημερίδες, περιοδικά) έτσι ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται με διαφάνεια, ιδιαίτερα σε χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ακόμα περιορισμένη.

Επίσης υποστήριξαν με επιτυχία την πρόβλεψη προσαρμογής της προτεινόμενης νομοθεσίας στις ιδιαίτερες συνθήκες που ισχύουν στην Ε.Ε. αντί της εισαγωγής ενός ενιαίου προτύπου που αγνοεί τις ιδιαίτερες εθνικές και τοπικές συνθήκες.

Μετά την ψηφοφορία οι Ευρωβουλευτές κ. κ. Παπαστάμκος και Σχοινάς δήλωσαν ότι «σε μια πλουραλιστική Ευρώπη με τις ίδιες αξίες αλλά διαφορετικές εθνικές και τοπικές συνθήκες η διαφάνεια και η πρόσβαση στην ενημέρωση είναι αναμφισβήτητο δικαίωμα όλων των πολιτών.

Ο κ. Μποτόπουλος μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι η μετάβαση από τις παραδοσιακές σε ηλεκτρονικές μορφές δημοσίευσης είναι επιθυμητή και αναγκαία. Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι τεχνικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες και οι εθνικές πρακτικές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα