Κόντρα Κ. Καραμανλή - Αλ. Αλαβάνου με φόντο την ανεργία των νέων

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008 10:42
UPD:12:10

Η ανεργία των νέων η πιο μεγάλη πρόκληση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και το πρόβλημα γίνεται τώρα πιο πιεστικό λόγω της παγκόσμιας κρίσης, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, για την ανεργία των νέων.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δράσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως στα προγράμματα ενίσχυσης απασχόλησης και επιχορήγησης νέων επιστημόνων που προωθεί ο ΟΑΕΔ, στο πρόγραμμα «Μια αρχή, μια ευκαιρία (άρχισε χθες για περίπου 340.000 νέους που εγκαταλείπουν νωρίτερα το σχολείο) και σε προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Κ. Καραμανλής: Η μεγαλύτερη πρόκληση η ανεργία των νέων

Κ. Καραμανλής: Η μεγαλύτερη πρόκληση η ανεργία των νέων

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, εφαρμόζει συνεκτική στρατηγική βασισμένη στο τρίπτυχο εκπαίδευση – ανάπτυξη απασχόληση ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας νέων και γυναικών.

Για την κρίση

Οι τάσεις που αναπτύσσονται γύρω μας δεν έχουν προηγούμενο στη μεταπολεμική περίοδο, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι κανείς δεν ξέρει την εξέλιξη και τη διάρκεια που θα έχει η κρίση.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, εκτιμάται ότι σε ολόκληρο τον κόσμο το 2009 θα χάσουν τη δουλειά τους 20.000.000 άνθρωποι. Επισήμανε ακόμη ότι το μέτρο για την ενίσχυση της ρευστότητας είναι βασική προϋπόθεση για να προστατευθεί η εργασία.

«Είναι απάντηση ουσίας στα νέα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν σπίτι, είναι κυρίως απάντηση στον κίνδυνο της μείωσης της εργασίας. Η συγκυρία δεν επιτρέπει ούτε λαϊκισμούς ούτε τάχα πακέτα που μπορούν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Ο καθένας οφείλει να πάρει τις ευθύνες του».

Αλέκος Αλαβάνος: Η νέα γενιά τα πρώτα θύματα της κρίσης

«Αυτή η γενιά πάει για πόλεμο, μπροστά στο φάσμα των μαζικών απολύσεων. Η νέα γενιά είναι πως οι στρατιώτες στο μέτωπο, τα πρώτα θύματα της κρίσης», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ασκώντας δριμεία κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αλ. Αλαβάνος: Στο ρυθμό των dvd και πάλι η πολιτική ζωή

Αλ. Αλαβάνος: Στο ρυθμό των dvd και πάλι η πολιτική ζωή

Όπως επεσήμανε, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης και ειδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία, ούτε να στρέψουν τη συζήτηση στα οικονομικά προβλήματα, λόγω των πεπραγμένων τους, λόγω της αντίληψής τους για την εξουσία και του τρόπου αντιπαράθεσής τους.

«Η ζωή της χώρας μας κινείται πάλι γύρω από DVD και οικονομικές “τσόντες”, τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπόρεσαν ούτε να αυτοπροστατευθούν, ούτε να προστατέψουν τη χώρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και απηύθυνε έκκληση «έστω και συμβολικά να μιλήσουμε για πραγματικούς ανθρώπους», φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα νέων απολυμένων και χαμηλόμισθων και κατ’ αποκοπή αμειβόμενων, όπως είπε.

«Οι Ερινύες δεν επιτρέπουν στη χώρα να κάνει βήματα μπροστά, πρέπει να μιλήσουμε όχι για αυτό που λέει η ξύλινη γλώσσα πραγματική οικονομία, αλλά για πραγματικούς ανθρώπους», τόνισε ο κ. Αλαβάνος και συμπλήρωσε:

Αντί η νεολαία να έχει ορίζοντα μπροστά της, αντί οι οικογένειες να βλέπουν τα παιδιά τους να προοδεύουν, βλέπουμε πηγή άγχους μέχρι τα γεράματα.

Ο Αλέκος Αλαβάνος απάντησε και στο τρίπτυχο εκπαίδευση – ανάπτυξη - απασχόληση που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, με την εισηγητική έκθεση του σχεδίου προϋπολογισμού, όπου όπως σημείωσε, προβλέπονται 11,3 δισ. € για το υπουργείο Απασχόλησης και 7,2 δισ.€ για το υπουργείο Παιδείας, τη ώρα που στις τράπεζες δίνονται 28 δισ.€.

Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε στροφή στην κοινωνία και κατέθεσε τα 20 σημεία του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της Νέας Γενιάς, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

- Ειδικό πρόγραμμα για την απασχόληση, ποσοτικά και χρονικά προσδιορισμένο

- Αντιμετώπιση των επισφαλών σχέσεων

- Επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού

- Κοινωνικός ιστός για στήριξη των νέων

K.Kαραμανλής: «Παράσταση δημαγωγίας»

Απαντώντας στον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παράσταση δημαγωγίας και κομματικής σκοπιμότητας, κατηγορώντας τον για ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Κ. Καραμανλής: Παράσταση δημαγωγίας από τον Αλ. Αλαβάνο

Κ. Καραμανλής: Παράσταση δημαγωγίας από τον Αλ. Αλαβάνο

«Προχωρήσαμε -τόνισε ο Κ. Καραμανλής στην απάντησή του- σε πολιτικές αναβάθμισης της παιδείας, αλλά συναντήσαμε ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής που προκαλούν την καθήλωση. Προχωρούμε τώρα στη μείωση των επιτοκίων, αλλά αντιμετωπίζουμε διαστρέβλωσε και λαϊκισμό. Δεν μπορούν οι πολιτικοί να μεταβάλλονται σε σχολιαστές των γεγονότων. Κανένας δεν ανταποκρίνεται στο χρέος του κατηγορώντας τους άλλους στα πάντα».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «η σύγκριση των στοιχείων για την εξέλιξη της ανεργίας τα τελευταία χρόνια δεν επιτρέπει αμφισβήτησης». «Βεβαίως -αναγνώρισε- η ανεργία στους νέους παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γι’ αυτό συμπληρώνουμε και προωθούμε τα προγράμματα απασχόλησης».

«Αναμφισβήτητα -πρόσθεσε- η διεθνής συγκυρία δημιουργεί ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις. Προωθούμε σειρά παρεμβάσεων σε όλα τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης. Επιδοτούμε τους νέους αγρότες για να παραμείνουν στη γή τους, προετοιμάσαμε την προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ».

«Έχουμε σαφή γνώση των προβλημάτων της νέας γενιάς. Δεν πρόκειται όμως να κολακέψουμε κανέναν με ψεύτικα λόγια. Είναι χρέος μας, να ακούμε όλες τις προτάσεις και να υιοθετούμε κάθε εφικτό μέτρο με υπευθυνότητα για το αύριο.

Κάνουν τεράστιο λάθος όσοι επιδίδονται στις εφήμερες εντυπώσεις. Η κρισιμότητα δεν επιτρέπει ανεύθυνα και μεγάλα λόγια από κανέναν. Είμαστε σε εποχή αυξημένης ευθύνες. Εντυπώσεις ή ουσιαστικό αποτέλεσμα; Ευχολόγια ή πραγματικές λύσεις; Υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα;», κατέληξε ο πρωθπουργός στην απάντησή του προς τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο πρωθυπουργός με προσέλαβε με το χειρότερο τρόπο, λέγοντάς μου ότι ειδικά για αυτό το θέμα της νεολαίας δεν θέλησα να μιλήσω για τη νεολαία, αλλά έδωσα δημαγωγική παράσταση. Δεν έχει κανένα δικαίωμα ερμηνείας προθέσεων», αντέδρασε σε έντονο ύφος ο Αλέκος Αλαβάνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα