Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 2,7%, έναντι αναθεωρημένου 3,2% φέτος, και δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ έναντι αναθεωρημένου 2,5% φέτος, προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2009, τον οποίο παρουσιάζει αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 3% το 2009 από το αναθεωρημένο 4,3% το 2008.
Η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,8%, ενώ το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα παραμείνει στάσιμο στο 7,5%, στα επίπεδα του 2008.
Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για «Προϋπολογισμό ευθύνης και προοπτικής» και τόνισε ότι λαμβάνει υπόψη μεταξύ άλλων τη μείωση της διεθνούς ρευστότητας, τις υποχρεώσεις της χώρας στην Ευρωζώνη, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης.
Στο δίλημμα «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα συνεχίζουμε να επιλέγουμε το δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης.
Βασικοί άξονες
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο Προϋπολογισμός βασίζεται στους παρακάτω βασικούς άξονες: Στήριξη αναπτυξιακής δυναμικής, ενίσχυση απασχόλησης, ενίσχυση εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων και συνέχιση της πολιτικής της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Χαρακτήρισε το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος αχίλλειο πτέρνα της οικονομίας και τόνισε πως οι αντοχές της οικονομίας θα ήταν ανύπαρκτες αν δεν είχε ακολουθηθεί που ακολουθήθηκε από το 2004.
Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, το εθνικό ταμείο κοινωνικής συνοχής θα ενεργοποιηθεί πριν από το τέλος του 2008.
Ο υπουργός απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς τις τράπεζες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ενταχθούν στο σχέδιο των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Προέβη στην εκτίμηση ότι θα είναι δύσκολο και το 2009 για τα πιστωτικά ιδρύματα να βρουν επιπλέον κεφάλαια και επιπλέον ρευστότητα μέσα από την αγορά και επισήμανε ότι το σχέδιο των 28 δισ. ευρώ βασίζεται στο απαισιόδοξο σενάριο για το 2009.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράγου, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται στοχευμένα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για ομάδες πληθυσμού που πλήττονται κυρίως από την κρίση.
Τόνισε ακόμη ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν τίθεται ζήτημα αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
Νωρίτερα κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον Προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός ζήτησε «υπευθυνότητα, ένταση δουλειάς, επαφή με την κοινωνία, ομαδικό πνεύμα και αποτελεσματικότητα» για την αντιμετώπιση της δύσκολης -όπως είπε- συγκυρίας.
«Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη διεθνή οικονομική κατάσταση, ιστορική φάση που ο κόσμος δεν έχει γνωρίσει στη μεταπολεμική περίοδο», τόνισε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε πως σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες «είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ευθύνη μας να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των καιρών».
Πρώτον, υπογράμμισε, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία θα είναι οι ελάχιστες δυνατές και δεύτερον πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ασθενέστεροι, αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.