Ανακλήθηκε η άδεια της Shell για εξορύξεις στην Αλάσκα

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008 14:22

Φρένο βάζει η απόφαση του Ανώτατου Εφετείου των ΗΠΑ στις εξορυκτικές δραστηριότητες της Royal Dutch Shell PLC στη Βόρεια Πλαγιά της Αλάσκας. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ εκχώρησε άδειας εξορύξεων στη Shellα χωρίς να απαιτήσει από την εταιρεία τη σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης.

Σύμφωνα με την πολυαναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου, η Υπηρεσία Διαχείρισης Ορυκτών των ΗΠΑ παραβίασε την Εθνική Νομοθεσία Περιβαλλοντικής Πολιτικής του 1970 διότι δεν επέστησε τη «δέουσα σημασία» στις επιπτώσεις των γεωτρήσεων ανοικτής θαλάσσης για τη φάλαινα της Γροιλανδίας και τους ενδημικούς πληθυσμούς της Βόρειας Πλαγιάς.

Η δικαστική απόφαση ακυρώνει την άδεια της Shell για εξορύξεις πετρελαίου στη θέση Sivulliq, σε απόσταση 16 μιλίων από τη Βόρεια Αλάσκα, και απαίτησε από την πετρελαιοβιομηχανία να ξεκινήσει τη διαδικασία από την αρχή.

Τις μηνύσεις άσκησαν διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις, με πρωτεργάτες την Alaska Wilderness League και τη North Slope Borough, ζητώντας να διακοπούν οι εξορυκτικές επιχειρήσεις της Shell. Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι τα σχέδια της πολυεθνικής πετρελαιοβιομηχανίας να αποστείλει παγοθραυστικά, πλοία γεωτρήσεων και σκάφη σεισμικών ερευνών στην περιοχή θα θέσει σε κίνδυνο τις φάλαινες της Γροιλανδίας. Οι φάλαινες μεταναστεύουν δύο φορές ετησίως διασχίζοντας τη θάλασσα Μποφόρ και αποτελούν τη βάση του πολιτισμού των Εσκιμώων Ινούπιατ.

Το πόρισμα του αμερικανικού δικαστηρίου οδηγεί σε οπισθοδρόμηση και υψηλές δαπάνες τη Shell, η οποία ηγείται δυναμικής εκστρατείας για περεταίρω εκμετάλλευση της παράκτιας ζώνης της Αλάσκας. Η εταιρεία πετρελαιοειδών έχει δαπανήσει 2,1 δισ. δολάρια για την εξασφάλιση άδειας εξόρυξης στη Θάλασσα Τσούκσι και 84 εκατ. δολάρια για άδεια γεωτρήσεων στη Θάλασσα Μποφόρ. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι επανεξετάσει τις δυνατότητες της.

Ο κλάδος πετρελαίου ανέμενε την έκβαση της υπόθεσης ως μια ένδειξη για τις προοπτικές εκμετάλλευσης των πηγών υδρογονάθρακα των ΗΠΑ προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από τη μείωση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο χερσαίο πετρελαϊκό πεδίο Προύντο Μπέι. Η απόφαση της δίκης, μάλιστα, συμπίπτει με την αναζωπύρωση των δημόσιων συζητήσεων στις ΗΠΑ σχετικά με την εκμετάλλευση νέων τμημάτων της παράκτιας ζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα