ΕΕΤ: Από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη τα επιτόκια στην Ελλάδα

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008 14:53

Στα ελληνικά νοικοκυριά παρέχονται από τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικής πίστης μεταξύ των 14 κρατών μελών της Ευρωζώνης, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΤ, ενώ όσον αφορά την καταναλωτική πίστη, τα ονομαστικά επιτόκια που παρέχονται στα ελληνικά νοικοκυριά, είναι κάτω του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Επικαλούμενη τα συγκριτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) και των εθνικών κεντρικών τραπεζών των κρατών της ευρωζώνης, η ΕΤΤ σημειώνει πως τα επιτόκια στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη, ενάμιση και πλέον έτος μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως το ποσοστό αύξησης των ονομαστικών επιτοκίων για νέα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχει παρατηρηθεί λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης σε όλες τις χώρες, δεν είναι το μεγαλύτερο στη χώρα μας.

Πιο αναλυτικά, από τα στοχεία της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης προκύπτουν τα εξής:

Στεγαστική πίστη - Στην Ελλάδα από τα χαμηλότερα επιτόκια

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών των κρατών μελών της ευρωζώνης (εκτός της Μάλτας), τα ελληνικά νοικοκυριά απολάμβαναν, τον Σεπτέμβριο του 2008, από τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικής πίστης μεταξύ των 14 κρατών μελών της Ευρωζώνης (μόνο στο Λουξεμβούργο και στη Γαλλία ισχύουν για αυτήν την κατηγορία δανείων οριακά χαμηλότερα ονομαστικά επιτόκια).

Καταναλωτική πίστη-Σύγκλιση επιτοκίων

Στην καταναλωτική πίστη, και ειδικά ως προς τα νέα δάνεια, επιβεβαιώνεται η σύγκλιση των ονομαστικών τραπεζικών επιτοκίων δανεισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, με το κόστος δανεισμού των νοικοκυριών στην Ολλανδία, την Ισπανία, και την Ιταλία να ξεπερνά το 10% και 11% έναντι 8,73% στην Ελλάδα και 8,79% κατά μέσο όρο μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Επιχειρηματική πίστη

Στην επιχειρηματική πίστη, και ειδικά ως προς τα νέα δάνεια, επιβεβαιώνεται η σύγκλιση των ονομαστικών τραπεζικών επιτοκίων δανεισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, με το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων στην Πορτογαλία, την Κύπρο, την Σλοβενία και την Ιρλανδία να είναι υψηλότερο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες δανεισμού.

Στη συνέχεια, υπό τον τίτλο «Μύθοι και αλήθειες για τον δανεισμό στην Ελλάδα», η ΕΕΤ δίνει μία σειρά απαντήσεων σε ερωτήματα για τα επιτόκια στη χώρα μας.

* Ανεβαίνουν τα ονομαστικά επιτόκια για νέα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μόνο στην Ελλάδα;

Η απάντηση είναι όχι. Σύμφωνα με τα ετήσια συνδυαστικά αποτελέσματα των στατιστικών στοιχείων της ΕΚΤ σημειώνεται αύξηση των ονομαστικών επιτοκίων για νέα δάνεια σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης

* Το ποσοστό αύξησης των ονομαστικών επιτοκίων για νέα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι το μεγαλύτερο στη χώρα μας;

Η απάντηση είναι όχι. Τα συνδυαστικά αποτελέσματα των στατιστικών στοιχείων της ΕΚΤ αποδεικνύουν ότι μόνο σε μια από τις συνολικά επτά καταγεγραμμένες κατηγορίες δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων τα ονομαστικά επιτόκια παρουσίασαν τους τελευταίους 12 μήνες μεγαλύτερη αύξηση στην Ελλάδα έναντι των λοιπών 13 κρατών μελών της ευρωζώνης (στοιχεία για την Μάλτα δεν συμπεριλαμβάνονται).

* Το ποσοστό αύξησης των ονομαστικών επιτοκίων για νέα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερο στη χώρα μας έναντι του μέσου όρου της ευρωζώνης;

Η απάντηση είναι και πάλι όχι. Τα συνδυαστικά αποτελέσματα των στατιστικών στοιχείων της ΕΚΤ [Πίνακες 1 και 2] αποδεικνύουν ότι μόνο σε τρεις από τις συνολικά επτά καταγεγραμμένες κατηγορίες δανεισμού τα ονομαστικά επιτόκια για νέα δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρουσίασαν τους τελευταίους 12 μήνες μεγαλύτερη αύξηση στην Ελλάδα έναντι του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Αληθεύει ότι τα επιτόκια πιστωτικών καρτών στη χώρα μας είναι τα ακριβότερα στην ΕΕ;

Η απάντηση είναι όχι. Ο επισυναπτόμενος Πίνακας [3] αποτυπώνει τα επιτόκια πιστωτικών καρτών ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το ποσοστό αύξησης του ΣΕΠΠΕ από τον Ιούνιο του 2008 μέχρι σήμερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα