Σε ηλεκτρική ρότα ο DNV

Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 16:21
UPD:16:25

Με «φόντο» τα 100 χρόνια από την ίδρυση γραφείων του νηογνώμονα DNV στην Ελλάδα, τα στελέχη του Οργανισμού, παρουσίασαν πριν από λίγες ώρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τις βασικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ναυτιλιακή βιομηχανία τα επόμενα χρόνια, αλλά και τις λύσεις που έχει επεξεργαστεί ο DNV. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα πλοία μικρών αποστάσεων που θα κινούνται με  ηλεκτρική ενέργεια.

Ένα πρόγραμμα που έχει υλοποιηθεί ήδη στη Νορβηγία, και ο DNV σχεδιάζει να το αναπτύξει και στην Ελλάδα, με την συνεργασία και της ελληνικής πολιτείας. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, μετά την λήξη της διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδώνια.

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τα στελέχη του DNV, το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα σήμερα, δεν προβλέπει την ηλεκτροκίνηση των πλοίων, ενώ για να είναι βιώσιμη μια τέτοια επένδυση θα πρέπει να επιδοτηθεί και από την πολιτεία.  

 «Εκατό χρόνια στο πλαίσιο της ελληνικής ιστορίας είναι απλά μια ριπή οφθαλμού, αλλά είμαι περήφανος για το έργο όλων των Ελλήνων συναδέλφων και συνεργατών μας, τόσο παλαιότερων ετών όσο και στο παρόν, που συνέβαλαν στη μεγάλη επιτυχία που είναι ο σύγχρονος ελληνικός στόλος», δήλωσε ο Knut Ørbeck-Nilssen, Διευθύνων Σύμβουλος του DNV Maritime.

Ο ελληνόκτητος στόλος που βρίσκεται στη κλάση του DNV, αποτελεί το 19% της δύναμης του Οργανισμού, και αριθμεί περισσότερα από 850 πλοία,, ενώ περισσότερες από 80 εταιρείες διαχείρισης πλοίων είναι πιστοποιημένες από τον DNV στα γραφεία του Πειραιά.

«Για περισσότερα από 100 χρόνια, πλέουμε μαζί με την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα», δήλωσε ο Ιωάννης Χιωτόπουλος, SVP, Regional Manager Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Ο κ. Χιωτόπουλος ανακοίνωσε μια νέα συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου ο DNV θα χορηγεί υποτροφίες στους τρεις κορυφαίους φοιτητές της Σχολής Ναυπηγών και Μηχανικών Ναυπηγών κάθε χρόνο.

Ο κ. Χιωτόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των βιομηχανιών, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πρόκλησης για απανθρακοποίηση.

Η  επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος Green Shipping υπό τον DNV στη Νορβηγία, όπου ο στόλος των πλοίων μικρών αποστάσεων της χώρας αντικαθίσταται με πλοία που δεν εκπέμπουν ρύπους  (ηλεκτρικά πλοία), δημιουργεί μια τεράστια ευκαιρία, ανέφερε. Η Ελλάδα έχει παρόμοια γεωγραφία, μέγεθος στόλου και περιφερειακές ανάγκες και η κατασκευή τέτοιων πλοίων θα μπορούσε επίσης να γίνει, πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Χιωτόπουλος είπε ότι ο DNV είναι σε θέση  να βοηθήσει με την τεχνογνωσία που διαθέτει σε μπαταρίες, συστήματα ελέγχου μπαταριών, εναλλακτικά καύσιμα κυψέλες καυσίμου, που είναι διαθέσιμα στη Νορβηγία και σε όλο τον κόσμο και εύκολα μεταφερόμενα μέσω του γραφείου του Πειραιά.

Η προσπάθεια για απαλλαγή από τον άνθρακα  θα μπορούσε να συνδυαστεί με την ευρύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.

Υπάρχει, δε διεθνές ενδιαφέρον για το πλαίσιο λειτουργίας των  πλωτών ανεμογεννητριών που θα ανακοινωθεί το καλοκαίρι. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα