ΗΠΑ: Ισχυρή η απασχόληση, 390.000 νέες θέσεις εργασίας

Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 16:18
UPD:16:23
REUTERS/Nick Oxford

Ισχυρή παρέμεινε η απασχόληση στις ΗΠΑ, ενώ τα μισθολογικά κέρδη παρέμειναν σταθερά, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία συνεχίζει να κινείται προς τα εμπρός καθώς η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια με απότομο ρυθμό για να τιθασεύσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 390.000 τον περασμένο μήνα μετά το αναθεωρημένο κέρδος κατά 436.000 τον Απρίλιο, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εργασίας την Παρασκευή. Ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,6% και το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε.

Η έκθεση υποδηλώνει ότι οι εργοδότες πέτυχαν την πλήρωση ανοιχτών θέσεων τον μήνα. Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed φαίνεται να πιέζουν για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, η απασχόληση τελικά να βοηθήσει στην περαιτέρω συγκράτηση της αύξησης των μισθών που τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι αποδόσεις του δολαρίου εκτινάχθηκαν μετά την έκθεση.

Η Fed υιοθέτησε μια πιο επιθετική στάση νομισματικής πολιτικής σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό δεκαετιών και έχει δείξει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο. Ενώ αυτές οι προσπάθειες είναι πιθανό να αμβλύνουν τις πιέσεις στις τιμές, κινδυνεύουν επίσης να οδηγήσουν τελικά σε χαμηλότερη ζήτηση για εργασία, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους στα επιτόκια τομείς όπως η στέγαση και οι κατασκευές.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα