Βρετανία: Οι εκπτώσεις φέρνουν τα Χριστούγεννα πιο κοντά

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008 16:26
REUTERS

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους ¶γγλους που πέρασαν χθες από κεντρικό εμπορικό δρόμο του Λονδίνου. Η βρετανική αλυσίδα Marks & Spencer αποφάσισε να προχωρήσει σε «θεαματικές» εκπτώσεις ύψους 20% για μία ημέρα, σε μια προσπάθεια τόνωσης της εμπορικής κίνησης εν όψει των Χριστουγέννων.

Στο παιχνίδι των «πιο γερών νεύρων» που παίζουν κάθε χρόνο οι καταναλωτές με τους καταστηματάρχες, οι επαγγελματίες έχασαν πρώτοι την υπομονή τους φέτος. Μπορεί να μένουν 34 ημέρες αγορών μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά πολλοί καταστηματάρχες έχουν δει τις πωλήσεις τους να κατακρημνίζονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο των χειρότερων Χριστουγέννων της 30ετίας, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, οι έμποροι αποφάσισαν να πάρουν δραστικά μέτρα προχωρώντας σε μειώσεις τιμών και προσφορές.

Σε πείσμα των γενικευμένων ανησυχιών για την κατανάλωση, τα καινούργια στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας υποδηλώνουν ότι οι πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία αποδεικνύονται εξαιρετικά ανθεκτικές. Σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας, οι πωλήσεις τον Οκτώβριο υποχώρησαν μόλις κατά 0,1%, παραμένοντας κατά 1,9% υψηλότερα σε σχέση με το περασμένο έτος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πόρισμα έρευνας που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, το 80% των Βρετανών καταναλωτών σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες του εντός του έτους, ενώ με ακόμη πιο σκούρα χρώματα ζωγραφίζει το μέλλον η επικεφαλής διεθνούς οικονομικής της Moody’s, Ρουθ Στοπίανα: «Ο κλάδος λιανικής στη Βρετανία θα δεχθεί εντονότατες πιέσεις τα επόμενα τρίμηνα, καθώς τα υπερδανεισμένα νοικοκυριά θα δείξουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τις καταναλωτικές δαπάνες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα