ΕΚΤ: Οι traders ποντάρουν σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες μέχρι τον Οκτώβριο

Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 12:25
UPD:12:30
REUTERS/WOLFGANG RATTAY

Ο πληθωρισμός που συνεχίζει να «καίει» στις οικονομίες της Ευρωζώνης-  τέσσερις φορές και πλέον υψηλότερα του στόχου 2%-  αυξάνει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε «σύσφυξη» της πολιτικής της και αύξηση των επιτοκίων. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 8,1% τον Μάιο, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την άποψη της κεντρικής τράπεζας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο επαρκούν ώστε να χαλιναγωγηθούν οι αυξανόμενες τιμές.

Στο μεταξύ, οι συναλλασσόμενοι αυξάνουν τα στοιχήματά τους ποντάροντας ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη μεγαλύτερη επιτοκιακή αύξηση σε διάρκεια δύο δεκαετιών στη συνεδρίαση μέχρι τον Οκτώβριο. Μία ημέρα πριν είχε επικρατήσει η εκτίμηση ότι η κίνηση αυτή θα έρθει μέχρι το τέλος του έτους. 

Αυτό είναι ενδεικτικό της άνευ προηγουμένου πίεσης που δέχονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι  καθώς προσπαθούν να ελέγξουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το ευρώ που έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από το 2017 τον περασμένο μήνα, σημειώνει το Bloomberg. 

Να σημειωθεί ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν εδώ και καιρό γνωστοποιήσει ότι έρχεται μια αύξηση 25 μονάδεων βάσης, ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν υποστηρίξει ότι είναι δυνατή μια μεγαλύτερη αύξηση.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα