Εληξε η προθεσμία για το Κτηματολόγιο

Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2008 16:05

Ομαλή ήταν χθες, τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, η προσέλευση των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης, τα οποία λειτούργησαν από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μερικά ακόμη περισσότερο, για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες που προσήλθαν σε αυτά την τελευταία στιγμή.

Το Γραφείο Κτηματογράφησης, που λειτουργούσε στον εκθεσιακό χώρο στο μετρό του Συντάγματος, έκλεισε χθες και παραδόθηκε ο χώρος για άλλες χρήσεις, ενώ ανοικτά παραμένουν τα υπόλοιπα που λειτουργούν στην Πλατεία Μαβίλη και στην Τιμολέοντος Βάσσου, ειδικά για να εξυπηρετούν όσους πολίτες έχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας στο δήμο Αθηναίων.

Επίσης, ανοικτά, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, θα παραμείνουν και τα υπόλοιπα γραφεία, ορισμένα δε από αυτά και μετά το Δεκέμβριο, γιατί εκτός από τους ομογενείς και τους εκπρόθεσμους θα εξυπηρετούν και όσους στο εξής αποκτούν δικαιώματα ακινήτων, τα οποία, με βάση το νόμο, πρέπει να τα δηλώνουν μέσα σε διάστημα ενός μηνός από την κτήση τους. Ετσι, το Εθνικό Κτηματολόγιο θα είναι συνεχώς σε εξέλιξη μέχρι τη δεύτερη φάση και μετά, αυτή δηλαδή της ανάρτησης, και, όπως συμβαίνει με τα προηγούμενα προγράμματα, θα τροφοδοτείται συνεχώς.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος, που αφορούσε τους δικαιούχους ακινήτων στις 107 περιοχές που είναι ακόμη υπό κτηματογράφηση, οι υπεύθυνοι της εταιρείας του Κτηματολογίου δηλώνουν ικανοποιημένοι, γιατί «έπιασαν το στόχο που είχε τεθεί αρχικά». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τους, έχουν δηλωθεί πάνω από 5 εκατ. δικαιώματα σε ακίνητα, δηλαδή κοντά στα 3 εκατ. άτομα, ενώ ικανοποιητικός ήταν και ο αριθμός των δικαιωμάτων που δηλώθηκαν από τις τράπεζες και τους οργανισμούς.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του Κτηματολογίου καλούν τους πολίτες, που δεν έχουν κάνει τις δηλώσεις τους ακόμη για οποιονδήποτε λόγο, να κάνουν χρήση της δυνατότητας που τους δίδεται μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, με μειωμένο πρόστιμο κατά 50%.

Επίσης, σε ό,τι αφορά αυτούς που έχουν στείλει τις δηλώσεις των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο ταχυδρομικά, πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι εμπρόθεσμοι, ακόμη και αν την απέστειλαν χθες το βράδυ, αρκεί να κρατήσουν το αποδεικτικό αποστολής.

Ε.Σ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα