Στις πιέσεις των δυτικών συμμάτων να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου ενδίδει η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times. Το δημοσίευμα οδηγεί σε αποκλιμάκωση τις τιμές του μαύρου χρυσού. Το μπρεν καταγράφει πτώση 1,7% στα 114,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί περίπου 1,9% στα 113,10 δολάρια το βαρέλι.
Το βασίλειο μέχρι τώρα δεν ανταποκρινόταν στις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου για επιτάχυνση της αύξησης της παραγωγής, παρά τις τιμές του πετρελαίου που διαπραγματεύονται κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι, με το επιχείρημα ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί σημαντικά φέτος. Η Σαουδική Αραβία πιστεύει ότι πρέπει να διατηρήσει εφεδρική ικανότητα παραγωγής.
Τι άλλαξε τώρα όμως; Οι ανησυχίες για άμεσες ελλείψεις προμηθειών έχουν αυξηθεί μετά την έναρξη του νέου πακέτου ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο περιλαμβάνει την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης. Η ΕΕ έχει επίσης προχωρήσει σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για την απαγόρευση της ασφάλισης των πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, μια κίνηση που σύμφωνα με αναλυτές είναι πιθανό να περιορίσει σοβαρά την ικανότητα της Μόσχας να ανακατευθύνει το πετρέλαιο σε άλλες περιοχές.
«Η Σαουδική Αραβία έχει επίγνωση των κινδύνων και γνωρίζει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της να χαθεί ο έλεγχος των τιμών του πετρελαίου», είπε στους FT ένα άτομο που γνωρίζει για τον τρόπο σκέψης του βασιλείου.
H Σαουδική Αραβίας, αν και αναγνωρίζει ότι η αγορά πετρελαίου είναι περιορισμένη, γεγονός που έχει ωθήσει την άνοδο των τιμών, θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ακόμη πραγματικές ελλείψεις, αναφέρουν διπλωματικές πηγές και πηγές της αγοράς που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα πριν από τη μηνιαία συνάντηση του ΟΠΕΚ + την Πέμπτη. Αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των μεγάλων πόλεων στην Κίνα, ενισχύει τη ζήτηση, ενώ η πιθανότητα σημαντικής μείωσης της παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας έχει αυξηθεί. Η Ρωσία παρήγαγε περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου αργού πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ υπάρχουν εντάσεις, με την πρώτη να έχει επανειλημμένως απορρίψει εκκλήσεις από τον Λευκό Οίκο και την G7 να επιταχύνει άμεσα τις αυξήσεις της παραγωγής. Πάντως την Πέμπτη έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι πιθανό να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία αργότερα μέσα στον μήνα. Εάν γίνει η επίσκεψη, θα εντάσσεται σε προσπάθεια αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αναζητεί τρόπο να μειώσει τις τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ.
Τις σχέσεις των δύο πλευρών έχουν βελτιώσει οι επισκέψεις τις τελευταίες εβδομάδες από μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Μπρετ ΜακΓκουρκ, συντονιστή του Λευκού Οίκου για την πολιτική για τη Μέση Ανατολή, και του Άμος Χοχστάιν, απεσταλμένου του Λευκού Οίκου για την ενέργεια.
Άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία είχε συμφωνήσει σε μια αλλαγή τόνου για να προσπαθήσει να κατευνάσει τις τιμές. Προσέφερε επίσης διαβεβαιώσεις ότι θα ανταποκριθεί αυξάνοντας την παραγωγή σε περίπτωση που μια κρίση προσφοράς χτυπήσει την αγορά πετρελαίου.
Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, υπήρξαν συζητήσεις για άμεση αύξηση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάτι που θα μπορούσε να ανακοινωθεί στη συνάντηση του ΟΠΕΚ + την Πέμπτη. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να τηρήσει το σχέδιο παραγωγής του που ίσχυε από την αρχή της κρίσης του Covid.
Οι αυξήσεις παραγωγής που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο θα μεταφερθούν για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, υποστήριξε η πηγή των FT, διευκρινίζοντας και ο οργανισμός θα πρέπει να εγκρίνει την αλλαγή.
naftemporiki.gr