Ιράν για ελληνικά τάνκερ: Επίλυση χωρίς ανάμειξη των ΗΠΑ

Το μήνυμα της Τεχεράνης προς την Αθήνα
Τρίτη, 31 Μαΐου 2022 14:57
UPD:15:42
REUTERS/Hamad I Mohammed

Φωτ. αρχείου

Το Ιράν κάλεσε την Ελλάδα να εργαστεί για την επίλυση της κρίσης με τα ελληνικά τάνκερ χωρίς την ανάμειξη των ΗΠΑ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν μόνες τους τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το Reuters, και χαρακτήρισε την Ουάσιγκτον «μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη ... Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες», δήλωσε ο εκπρόσωπος τους δημοσιογράφους.

«Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό χωρίς φανφάρες», είπε προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος των ελληνικών πλοίων είναι καλή και ότι βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την έντονη καταδίκη των Ηνωμένων Πολιτειών για την κατάληψη  των δύο ελληνικών τάνκερ από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τόσο τα κατασχεθέντα πλοία όσο και τα φορτία και τα πληρώματά τους. Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα και στις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παγκόσμια οικονομία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε «οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, τον σύμμαχο μας κλειδί στο ΝΑΤΟ και εταίρο, απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητη κατάσχεση».

Όπως γράφει σήμερα η «Ν» οι αρχές του Ιράν ζητούν την απελευθέρωση του tanker Lana και του φορτίου του μέσω του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Διπλωματικές πηγές έχουν επισημάνει στη «Ν» ότι «οι σύνθετες κρίσεις απαιτούν λεπτούς χειρισμούς», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, έχουν τονίσει σε δριμύ τόνο ότι η κίνηση του Ιράν ισοδυναμεί με πειρατεία.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα