Με τη συμφωνία της υλοποίησης υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας («East to Med data Corridor» - έργο EMC), ολοκληρώθηκε σήμερα η 5η Σύνοδος της ελληνοσαουδαραβικής Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής.
Αναδεικνύοντας τη σημασία του έργου, διπλωματικές πηγές τονίζουν πως αυτό θα καταστήσει την Ελλάδα την ανατολική πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά δεδομένων και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας περιφερειακό ψηφιακό κόμβο. Περαιτέρω, υπογραμμίζουν πως πρόκειται για ένα ιστορικό έργο που αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας για να δημιουργήσει έναν απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, τοποθετώντας ταυτόχρονα τις δύο χώρες στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία.
Με τη συμφωνία η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία δεσμεύονται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να επιταχυνθεί η έναρξη του φιλόδοξου έργου. Του έργου ηγούνται από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας το MENA HUB που ανήκει στην stc και από την ελληνική πλευρά η εταιρεία TTSA. Μέτοχοι του έργου θα είναι, επίσης, η ΔΕΗ και η CyTA Κύπρου, εν αναμονή τελικών εταιρικών εγκρίσεων.
Σημειώνεται, πως τους βασικούς όρους της συμφωνίας όσον αφορά τις υποχρεώσεις τής κάθε πλευράς στην υλοποίηση του Έργου EMC μονόγραψαν σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του MENA HUB, Φαχάντ Αλχατζέρι (Fahad Alhajeri), ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσης, ο διευθύνων σύμβουλος της CyTA, Ανδρέας Νεοκλέους, και ο εκτελεστικός διευθυντής του TTSA, Αλέξανδρος Σίνκα. Το κείμενο της τελικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2022 και η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται για το τέταρτο τρίμηνο του 2025.