Επισφράγιση σαουδαραβικών επενδύσεων 4,5 δισ. ευρώ

Ανοίγει σήμερα η «αυλαία» του διμερούς επιχειρηματικού φόρουμ
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022 09:57
UPD:10:09
INTIME NEWS/ Δελτίο τύπου / POOL

Από την έντυπη έκδοση

Του Φάνη Ζώη
[email protected]

Στην επισφράγιση επενδύσεων 4,5 δισ. ευρώ, μέσω των κρατικών ταμείων ADQ & Mubadala, που επιτεύχθηκαν πρόσφατα στο Ριάντ, στοχεύουν οι εργασίες του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ. Στις θεματικές ενότητες του φόρουμ που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα περιλαμβάνεται η Ναυτιλία, ο Τουρισμός, η Ενέργεια, οι Κατασκευές, η Καινοτομία και τα Αγροτοδιατροφικά, μέσα από τις οποίες θα παρουσιαστούν οι προοπτικές συνεργασίας ανά τομέα.

Σημαντική θα είναι η συμμετοχή των αντίστοιχων υπουργών και υφυπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ από τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον συμμετοχής από 100 και πλέον εταιρείες. Της σαουδαραβικής αποστολής ηγείται ο Σαουδάραβας υπουργός Επενδύσεων Χαλίντ Αλ Φαλέχ και μαζί του έρχονται 7 υφυπουργοί της κυβέρνησης και 3 γενικοί γραμματείς από τα υπουργεία Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Τουρισμού, Υγείας, Επιστήμης και Τεχνολογίας, Κοινωνικής Ανάπτυξης, Μεταφορών, Επικοινωνιών, Ισλαμικών Υποθέσεων.

Την κυβερνητική αποστολή πλαισιώνουν εκπρόσωποι από 120 εταιρείες από τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις κατασκευές, την υγεία, τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Χθες η αποστολή ξεναγήθηκε στη Σαντορίνη, στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου και μετά παρασχέθηκε δείπνο µε θέα το αιγαιοπελαγίτικο ηλιοβασίλεμα. Σήμερα θα διεξαχθεί το Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουµ, στο ξενοδοχείο «Intercontinental», ενώ µε την ολοκλήρωση του φόρουµ θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του ξενοδοχείου Β2Β συναντήσεις, όπου και αναμένεται να κλειστούν πολλές συμφωνίες. Αύριο θα διεξαχθεί η 5η Συνεδρίαση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, στην οποία θα προεδρεύσουν ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ Αλ Φαλέχ, όπου αργότερα θα υπάρξουν και οι ανακοινώσεις για διακρατικές συμφωνίες.

Στη σαουδαραβική αποστολή, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν στελέχη της Aramco, της Acwa Power και της Saudi Telecom, με την τελευταία, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι η εταιρεία µέσω της οποίας η Σαουδική Αραβία θα εισέλθει στην κοινοπραξία για το broadband καλώδιο «ταχείας κυκλοφορίας» δεδομένων μεταξύ των δύο χωρών.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Το συγκεκριμένο project, συνολικού ύψους 1 δισ. δολαρίων, αναπτύσσει η εταιρεία TTSA, έχοντας λάβει ήδη την υποστήριξη των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου. Σε ό,τι αφορά την Acwa Power, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, θα εξετάσει διάφορα projects, είτε στον τομέα των ΑΠΕ είτε του υδρογόνου. Στον ενεργειακό τομέα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει αραβικό ενδιαφέρον για το project της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153-500 κ.µ. LNG στην Αλεξανδρούπολη, που υλοποιεί η Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου. Κοντά σε συμφωνία είναι και στον αμυντικό τομέα, η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με τη SAMI (Saudi Arabian Military Industries) για συμπαραγωγή απαρτίων και οπλικών συστημάτων. Επίσης, έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον υπάρχει και στον τομέα των τροφίμων.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν

Από ελληνικής πλευράς, στις εργασίες του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα θα συμμετέχουν επιχειρήσεις: Από τον χώρο των τροφίμων η Γιώτης, η ΑΠΣΙ Πίνδος, η Μέλισσα Κίκιζας, η Almi Foods, η Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια του Ομίλου Μύλοι Σόγιας, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η Intercomm Foods, η ΑΓΡΟΒΙΜ, η Μέλι Αττικής, η Τρικαλινός Αυγοτάραχο, η Mediterra κ.ά. Από τον φαρμακευτικό κλάδο, η ELPEN, η Unipharma και η Frezyderm, από τον χώρο του αυτοκινήτου εταιρείες όπως η Αφοί Σαρακάκη κ.ά., ενώ σημαντικές επαφές αναμένονται και στο κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης και του real estate, όπου θα συμμετέχουν η TEMEΣ, η Mitsis Hotels, η Rhodes Marinas, η Intrum και η Keller Williams. Τέλος, Β2Β συναντήσεις µε τους εκπροσώπους των σαουδαραβικών επιχειρήσεων θα έχουν, τα ΕΛΠΕ, η Ικτίνος, η Exalco, η Vitex, η Raycap, η Δρομέας, η Kleemann, η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα, η Space Hellas, η Obrela Securitiy Industries, η Warply κ.ά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα