Η αιμορραγία των αγορών δεν θα βάλει φρένο στις επιτοκιακές αυξήσεις της Fed

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 09:17
UPD:09:18
REUTERS/Carlos Barria

Ο Τζερόμ Πάουελ έχει δώσει σήμα για αυξήσεις επιτοκίων 50 μονάδων βάσης. 

Οι μαζικές ρευστοποιήσεις που σαρώνουν τις τελευταίες ημέρες στις αγορές μετοχών έχουν κάνει πολλούς επενδυτές να αναρωτιούνται αν η Federal Reserve θα προστρέξει σε "διάσωση" των επενδυτών, επιβραδύνοντας τον βηματισμό της στις επιτοκιακές αυξήσεις. Οι αναλυτές απαντούν αρνητικά. Πιστεύουν ότι ο Τζερόμ Πάουελ και οι συνάδελφοί του στην κεντρική τράπεζα δεν μπορούν να κάνουν πίσω στη μάχη με τον πληθωρισμό. 

Δηλώσεις αξιωματούχων αποκαλύπτουν πως όντως η Fed είναι αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά στα σχέδιά της. Η Έσθερ Τζορτζ, επικεφαλής της Fed του Κάνσας, αναγνώρισε πως οι αγορές είχαν μία «σκληρή εβδομάδα», αλλά τόνσιε πως αυτό ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. 

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο και ο Τζερόμ Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει ανάλογου μεγέθους αύξηση τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο. Αν υπάρξουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, θα μπορούσε από τον Σεπτέμβριο να επιστρέψει σε μικρότερες αυξήσεις, της τάξης των 25 μονάδων βάσης. 

Δεν υπάρχουν όρια ως προς το πόσο μπορεί να πέσει η αγορά πριν να ανησυχήσει τη Fed και την αναγκάσει να αλλάξει στρατηγική, σχολιάζουν αναλυτές στο CNBC. Δεν είναι οι μετοχές στον νου της αυτή τη στιγμή, αλλά οι τιμές καταναλωτή και εκεί θα δώσει όλο το βάρος, εξηγούν. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα