Η Γερμανία και η Γαλλία δεν κρίνουν σκόπιμη μία γενικευμένη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), δήλωσε σήμερα από το Παρίσι η γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών τέθηκαν τα κοινά σημεία. «Και ανάμεσα στα κοινά σημεία, θεωρώ πως είναι η άποψη ότι μία γενική μείωση του ΦΠΑ, που ενδεχομένως να είναι λύση για κάποιες χώρες, δεν είναι η σωστή απάντηση για τη Γερμανία και τη Γαλλία», τόνισε.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Τόμας Στεγκ είχε δηλώσει πως «αποκλείεται κατηγορηματικά» κάθε μείωση του ΦΠΑ και πως η καγκελάριος «είναι πεπεισμένη ότι καμία μείωση φόρου δεν μπορεί να εφαρμοστεί πριν από τις επόμενες εκλογές», οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο του 2009.
Το ενδεχόμενο προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ απέκλεισε σήμερα και η γαλλική κυβέρνηση, δια στόματος της υπουργού Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ.
«Εάν η μείωση του ΦΠΑ ωφελούσε αποκλειστικά τους καταναλωτές, θα ήταν ένα καλό μέτρο», εξήγησε. «Αλλά ωφελεί το σύνολο της αλυσίδας, από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή, και αυτό διευρύνει τα περιθώρια. Δεν είμαι σίγουρη ότι αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να ενισχύσει τις εισαγωγές και ως εκ τούτου να ωφελήσει περισσότερο τις ξένες οικονομίες, παρά τη γαλλική.
Στον αντίποδα, η βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την πρόθεσή της να μειώσει προσωρινά τον ΦΠΑ, τουλάχιστον κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο κατώτατο δηλαδή επιτρεπόμενο από την Ε.Ε. όριο του 15%.
Η μείωση αυτή εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν περίπου 12,5 δισ. στερλίνες (18,5 δισ. δολάρια).
Σημειώνεται ότι, σήμερα, ο ΦΠΑ στη Βρετανία ανέρχεται στο 17,5%, ενώ στη Γαλλία στο 19,6%.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο