Ευρωζώνη: Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022 13:17
UPD:13:21
REUTERS/SUSANA VERA

Διολίσθησαν για δεύτερο μήνα στην Ευρωζώνη οι ανησυχίες για την αύξηση των τιμών, γεγονός που οδήγησε σε απροσδόκητη αλλά ανεπαίσθητη αύξηση της εμπιστοσύνης στην οικονομία της περιοχής.

Ειδικότερα, η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα στις 19 χώρες του ευρώ κινήθηκε στις 105 μονάδες τον Μάιο, από τις 104,9 του Απριλίου. Οι οικονομολόγοι του Bloomberg περίμεναν ελαφρά πτώση σε χαμηλό 14 μηνών.

Η πτώση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία αντισταθμίστηκε από καλύτερες μετρήσεις στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών. Η διάθεση μεταξύ των καταναλωτών βελτιώθηκε επίσης καθώς υποχώρησαν οι προσδοκίες για τις τιμές τους επόμενους 12 μήνες.

Το κλίμα βελτιώθηκε σημαντικά στην Ισπανία και, σε μικρότερο βαθμό, στη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στη Γερμανία.

Ο δείκτης προσδοκιών για την απασχόληση βελτιώθηκε ήπια τον Μάιο, χάρη στα βελτιωμένα σχέδια απασχόλησης για τους επόμενους τρεις μήνες στις υπηρεσίες και τις κατασκευές, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τον πληθωρισμό που έχει ήδη σπάσει ρεκόρ, εντείνοντας μια κρίση στο βιοτικό επίπεδο σε ολόκληρη την περιοχή.  Την Τρίτη αναμένονται από τη Eurostat τα νεότερα για το ύψος του πληθωρισμού για τον μήνα Μάιο, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, γεγονός που προετοιμάζει το έδαφος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αύξηση των επιτοκίων το καλοκαίρι.   

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα