Νέα πακέτα 800 δισ. δολ. από τη Fed για «ξεπάγωμα» των πιστώσεων

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008 16:57

Δύο νέες πρωτοβουλίες ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve για «ξεπάγωμα» των πιστώσεων στην αγορά κατοικιών, για τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις, η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται σε 800 δισ. δολάρια.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σκοπεύει να προβεί στην εξαγορά χρέους ύψους 600 δισ. δολαρίων το οποίο έχουν εκδώσει ή εγγυηθεί ιδρύματα στεγαστικών δανείων που επιχορηγούνται από το κράτος. Το υπόλοιπα 200 δισ. δολάρια θα διατεθούν για τη στήριξη των καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Fed στην Ουάσιγκτον.

Με την πρώτη πρωτοβουλία, η κεντρική τράπεζα θα εξαγοράσει τις άμεσες υποχρεώσεις των Fannie Mae, Freddie Mac και των Federal Home Loan Banks ύψους 100 δισ. καθώς και τίτλους με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις ύψους έως 500 δισ. δολαρίων που φέρουν την εγγύηση των ιδρυμάτων Fannie, Freddie and Ginnie Mae.

«Στόχος αυτής της ενέργειας είναι η μείωση του κόστους και η αύξηση της διαθεσιμότητας πιστώσεων στην αγορά κατοικιών, η οποία με τη σειρά της θα στηρίξει τις αγορές κατοικιών και θα οδηγήσει σε βελτίωση των συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές γενικότερα», τόνισε η Fed.

Η δεύτερη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα πιστωτικών διευκολύνσεων TALF και προβλέπει τη χορήγηση χωρίς δικαίωμα αναγωγής από τη Fed 200 δισ. δολαρίων στους κατόχους τίτλων με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις βαθμολογίας ΑΑΑ, οι οποίοι διασφαλίζονται με «καινούργια και πρόσφατα» δάνεια, όπως είναι τα δάνεια για δίδακτρα, αυτοκίνητα, πιστωτικές κάρτες, καθώς και τα δάνεια που εγγυάται το Small Business Administration.

Το υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει 20 δισ. δολάρια για την «πιστωτική προστασία» της Fed όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα χορηγήσεων, τα οποία θα προέλθουν από το πακέτο διάσωσης των 700 δισ. δολαρίων. Ο υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε με δήλωσή του ότι η διευκόλυνση ενδέχεται να διευρυνθεί ως προς το χρόνο και τα στοιχεία ενεργητικού που καλύπτει, εξασφαλίζοντας, για παράδειγμα, το χρέος με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις των εμπορικών επιχειρήσεων και των ιδιωτών.

Σχετικά με τη διευκόλυνση ABS, η Fed τόνισε ότι προσπαθεί να εξαλείψει τη «συνεχιζόμενη διαταραχή αυτών των αγορών», οι οποίες εντείνουν την εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα