Αν. Παπαληγούρας: Ιστορική συμφωνία

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008 17:10
UPD:17:23

«Ιστορική για την Ελλάδα» χαρακτήρισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάσης Παπαληγούρας τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και του κινεζικού Ομίλου Cosco, για την παραχώρηση Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ).

«Είναι στρατηγικά και οικονομικά τα σημαντικότατα οφέλη που προκύπτουν για την Ελλάδα» σημείωσε. Πρόσθεσε ακόμη πως «ο Πειραιάς καθιερώνεται ως πύλη εμπορίου Ανατολής - Δύσης και ισχυροποιείται ο ρόλος της Ελλάδας ως οικονομικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, ενώ αναδεικνύεται ως κρίσιμος διαμετακομιστικός κόμβος για τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στην Ευρώπη».

Ο κ. Παπαληγούρας τόνισε επίσης πως «οι κινεζικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, μόνο μέσα στα έξι πρώτα χρόνια της παραχώρησης, εκσυγχρονίζεται και αυξάνεται η δυναμικότητά του κατά 250%, εκτιμάται ότι ο όγκος εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε παραλιμενικές δραστηριότητες θα αγγίξει το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, το εξασφαλισμένο εγγυημένο οικονομικό αντάλλαγμα φτάνει συνολικά σε τρέχουσες τιμές τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα οφέλη του Δημοσίου από φόρους, μερίσματα και λοιπά εκτιμώνται σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ και δημιουργούνται πάνω από 800 νέες θέσεις εργασίας».

Καταλήγοντας επισήμανε πως την ίδια ώρα, διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού, οι υποδομές παραμένουν στην κυριότητα του κράτους και μετά τη λήξη της παραχώρησης επιστρέφει στο Δημόσιο και η κυριότητα των αναδομών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΠ



Σχολιασμένα