Προειδοποίηση για ενδεχόμενο ανεργίας άνω του 20% στη Β. Ελλάδα

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008 20:30
UPD:26/11/2008 11:06

Προειδοποίηση για το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων και για ανεργία πάνω από 20% στη Βόρεια Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2009, αν διατηρηθούν οι σημερινοί ρυθμοί επιδείνωσης της οικονομίας απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανικών Βορείου Ελλάδος Γιώργος Μυλωνάς.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση των παραγωγικών φορέων της Μακεδονίας με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο πρόσθεσε πως το πρόβλημα στο μέτωπο της απασχόλησης είναι ήδη τεράστιο και εντονότερο στις μικρές επιχειρήσεις. «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ακούμε από τις επιχειρήσεις πράγματα που δεν τα έχουμε ξανακούσει, όπως ότι απολύουν το 50% του εργατικού δυναμικού τους» ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, νέο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, πέραν εκείνου των 28 δισ. ευρώ, ζήτησαν οι πρόεδροι των επιχειρηματικών φορέων της Βορείου Ελλάδος, επ' ευκαιρία της συνάντησής τους με τον κ. Προβόπουλο, ο οποίος τους ενημέρωσε για την κατάσταση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας και για τις προοπτικές της ελληνικής.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι φορείς ζήτησαν από τον κεντρικό τραπεζίτη να συμβάλει -με την επιρροή της Τραπέζης της Ελλάδος- στην ταχύτερη δυνατόν εκταμίευση των 28 δισ. ευρώ, ώστε να επωφεληθούν και οι επιχειρήσεις. Επίσης του παρουσίασαν τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο νέο προτεινόμενο πακέτο, που μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, με απευθείας επιστροφή του 100% του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις εντός μηνός. Επίσης πρότειναν μέτρα μείωσης του κόστους δανεισμού (π.χ., με επιδότηση του spread των επιτοκίων για ένα δημοσιονομικό έτος) και επίσπευση των διαδικασιών εκταμίευσης επιχορηγήσεων και έναρξης του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Μεταξύ άλλων, ζήτησαν οικονομική ενίσχυση του Ταμείου Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) υπό τη μορφή ομολογιακού δανείου, δανειοδότηση των επιχειρήσεων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μέσω ΤΕΜΠΜΕ και επίσπευση του προγράμματος χρηματοδότησης των ελληνικών ΜΜΕ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Επίσης, εισηγήθηκαν την αξιοποίηση των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών για άμεση έναρξη προγράμματος στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων (με εγγύηση και πάλι του ελληνικού δημοσίου).

Στη συνάντηση πήραν μέρος οι πρόεδροι των συνδέσμων Εξαγωγέων και Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Θωμαΐδης και Γεώργιος Μυλωνάς αντίστοιχα, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μπακατσέλος και του Επαγγελματικού Μιχάλης Ζορπίδης, καθώς και οι αντιπρόεδροι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Εμπορικού Συλλόγου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα