H εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε άμεσα πολλές χώρες στο να επιδιώξουν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μία ανάλογη συζήτηση βρίσκεται και για την πυρηνική ενέργεια. Δεν θα είναι βεβαίως καθόλου εύκολο αυτό, αφού η Ρωσία είναι κυρίαρχος παίχτης στην αγορά τεχνολογίας πυρηνικών αντιδραστήρων, όπως παρουσιάζεται σε εκτενή μελέτη του Center on Global Energy Policy του Πανεπιστημίου Columbia.
Υπήρχαν 439 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε λειτουργία ανά την υφήλιο το 2021 και 38 εξ αυτών ήταν στη Ρωσία, ενώ επιπλέον 42 κατασκευάστηκαν με ρωσική τεχνολογία. Επιπλέον 15 υπό κατασκευή αντιδραστήρες στα τέλη του 2021 στηρίζονταν επίσης σε ρωσική τεχνολογία.
Εάν μία χώρα δεν έχει ακόμη πυρηνικούς αντιδραστήρες, αλλά σχεδιάζει να μπει στην παραγωγή πυρηνική ενέργειας είναι βέβαια εύκολο να επιλέξει εξ αρχής να αποφύγει τη ρωσική τεχνολογία. Αξιόπιστες εναλλακτικές προμηθευτών υπάρχουν στη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Κορέα και την Κίνα. Εάν μία χώρα έχει ήδη ρωσικά μοντέλα αντιδραστήρων και χρειάζεται επισκευή, θα μπορούσε να απευνθυνθεί στην Westinghouse, που έχει την έδρα της στην Πενσιλβάνια. Ωστόσο υπάρχει και το ζήτημα του εμπλουτισμένου ουρανίου, που χρησιμοποιούν οι αντιδραστήρες.
Η Ρωσία εξορύσσει περίπου το 6% της παγκόσμιας ποσότητας ουρανίου ετησίως, σύμφωνα με τη μελέτη. Είναι μία αξιοσημείωτη ποσότητα, που θα μπορούσε όμως θεωρητικά να καλυφθεί από αύξηση της παραγωγής άλλων χωρών. Ωστόσο το ουράνιο δεν πηγαίνει απευθείας από το ορυχείο στον πυρηνικό αντιδραστήρα. Πρέπει να εμπλουτιστεί. Και εδώ η Ρωσία έχει εντυπωσιακή κυριαρχία με το 40% των διαθέσιμων σχετικών υποδομών και 46% της συνολικής παραγωγικής ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου.
naftemporiki.gr