Τρισέ: Αρνητικά τα στοιχεία για την ανάπτυξη το 2009

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008 12:32
UPD:13:25

Συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένει για το 2009 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με πιθανή ανάκαμψη το 2010, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram.

«Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, θα δούμε ποιες θα είναι οι μακροοικονομικές προβλέψεις του Eurosystem», ανέφερε ο Τρισέ, ερωτηθείς για την πιθανή διάρκεια της ύφεσης.

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, ενώ δυσοίωνα είναι τα στοιχεία που ανακοινώνονται και για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

«Οι ενδείξεις από όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς είναι ότι μετά την εντατικοποίηση των οικονομικών αναταραχών, ειδικότερα από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ο αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία γίνεται όλο και πιο σοβαρός. Τα αρνητικά στοιχεία για την ανάπτυξη το 2009 εμφανίζονται σταδιακά», τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα δημοσιοποιηθούν στις 4 Δεκεμβρίου 2008, όταν θα ανακοινωθεί και η απόφαση για τα επιτόκια. Η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει μείωσή τους κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,75%.

Ο διοικητής της ΕΚΤ δήλωσε ότι είναι έτοιμος για μία νέα μείωση των επιτοκίων,΄χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τίποτα περισσότερο.

Ο Τρισέ, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, επανέλαβε επίσης ότι η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να παράσχουν βραχυπρόθεσμη ρευστότητα στις χρηματαγορές προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα