Βρετανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1970 η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 11:42
UPD:11:46
REUTERS/Wolfgang Rattay

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 48 ετών βρίσκεται ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Βρετανία, αφού η αύξηση του κόστους ζωής άφησε τους ανθρώπους πιο απαισιόδοξους από ό,τι στα βάθη της ενεργειακής κρίσης της δεκαετίας του 1970, αλλά και κατά τη διάρκεια της ύφεσης πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο εταιρεία ερευνών αγοράς GfK είπε ότι η μέτρηση του συναισθήματός της μειώθηκε κατά 2 μονάδες στο -40 αυτόν τον μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1974. Είναι άλλο ένα σημάδι ότι ο χειρότερος πληθωρισμός των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών απειλεί την ανάκαμψη από την πανδημία.

Τα στοιχεία εντείνουν την πίεση στον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ να βοηθήσει όσους υποφέρουν περισσότερο. Μπορεί επίσης να δώσει στην Τράπεζα της Αγγλίας λόγους να προχωρήσει προσεκτικά στην περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Τα επίσημα στοιχεία την Παρασκευή έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο, έναν μήνα που είδε τους λογαριασμούς ενέργειας να αυξάνονται περισσότερο από το μισό. Ωστόσο, οι δαπάνες για αλκοόλ και καπνό στα σούπερ μάρκετ έπαιξαν μεγάλο ρόλο και η υποκείμενη εικόνα είναι αδύναμη, με τις πωλήσεις να μειώνονται τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο.

Οι Βρετανοί καταναλωτές είναι πιο απαισιόδοξοι από τους Γάλλους ή Γερμανούς σε στοιχεία που χρονολογούνται από το 1985, εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία της GfK σε συγκρίσιμες έρευνες της Κομισιόν.

Η Βρετανία έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης και στους G7.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα