Σε υψηλό 40 ετών εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα που έχουν να διαχειριστούν το πλήγμα στο βιοτικό επίπεδο.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 9%. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάρτιο του 1982, δήλωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 9% είναι η υψηλότερη από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ στην τρέχουσα μορφή τους το 1989, ξεπερνώντας την ετήσια άνοδο 8,4% που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 1992 και πολύ μπροστά από το 7% που σημειώθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου είπε επίσης ότι τα στοιχεία του υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από το 1982.
Σχεδόν το 2% της αύξησης προήλθε από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αντανακλώντας την άνοδο στις αγορές χονδρικής που οδήγησε σε αύξηση 54% στους λογαριασμούς καταναλωτών τον Απρίλιο. Οι τιμές των καυσίμων συνέβαλαν επίσης, αντανακλώντας τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τόσο οι τιμές της βενζίνης όσο και του ντίζελ σημείωσαν ρεκόρ τον Απρίλιο.
Η αύξηση είναι υπερδιπλάσια από τον ρυθμό αύξησης των βασικών μισθών, συμπιέζοντας την καταναλωτική δύναμη με τον πιο απότομο ρυθμό που έχει καταγραφεί. Η κατάσταση, ωστόσο, πρόκειται να επιδεινωθεί, με την Τράπεζα της Αγγλίας να προβλέπει διψήφιο πληθωρισμό μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και αναμένεται να εκτιναχθούν ξανά οι λογαριασμοί ενέργειας.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός γενικεύεται στην αγορά, καταγράφοντας άλμα 6,7% στις τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών. Το κόστος αναψυχής και πολιτισμού αυξήθηκε 5,9%, η μεγαλύτερη αύξηση τουλάχιστον από το 2006 και οι τιμές της εστίασης και των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 8%. Μέρος αυτού οφειλόταν στην επιστροφή του φόρου προστιθέμενης αξίας στον κανονικό συντελεστή μετά την πανδημία. Τα έπιπλα και ο οικιακός εξοπλισμός σημείωσαν άνοδο 10,7%.
Πίεση στην κεντρική τράπεζα
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια σε τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού από το ιστορικό χαμηλό του 0,1%, στο υψηλό 13 ετών, του 1%, καθώς προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό χωρίς να ανακόψει την οικονομική ανάπτυξη.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το ένα τέταρτο των Βρετανών παραλείπει γεύματα καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και η επισιτιστική κρίση συγχέουν αυτό που ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι χαρακτήρισε «αποκαλυπτική» προοπτική για τους καταναλωτές.
Το σημαντικό τύπωμα του πληθωρισμού του Απριλίου επιφέρει άλλο ένα πλήγμα στα νοικοκυριά που ήδη ανησυχούν για το κόστος ζωής και υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.
«Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να αυξάνεται προς το παρόν, ενισχύοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για το κόστος ζωής», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κάρτερ του Quilter Cheviot. «Θα αυξήσει επίσης την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια και να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές, ακόμη κι αν, όπως παραδέχονται οι ίδιοι, πολλοί από τους παράγοντες που οδηγούν τον πληθωρισμό είναι πέρα από τον έλεγχό τους», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Κάρτερ, είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στη βρετανική κυβέρνηση για να τραβήξει τους δημοσιονομικούς «μοχλούς» και να προσπαθήσει να «ανακουφίσει τον πόνο στα νοικοκυριά το φθινόπωρο».
naftemporiki.gr