Μείωση-ρεκόρ των διανεμηθέντων μερισμάτων

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008 15:15

Τα μερίσματα των μετοχών «κάνουν φτερά» ταχύτερα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς η επιδείνωση της ύφεσης αναγκάζει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να κάνουν οικονομίες.

Η Citigroup Inc., η Genworth Financial Inc. και η New York Times Co. βρίσκονται στην κορυφή της λίστας 91 εταιρειών, εισηγμένων στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προβεί σε μείωση ή αναστολή των διανεμητέων εσόδων τους, η μεγαλύτερη μετά το Μάιο 1958, όταν 113 εταιρείες αποφάσισαν να «ψαλιδίσουν» τα μερίσματά τους, σύμφωνα με στοιχεία της Standard & Poor’s. Οι μειώσεις που σημειώθηκαν το Νοέμβριο ξεπέρασαν τις 81 περικοπές μερισμάτων τον Οκτώβριο και τις 60 το Σεπτέμβριο.

«Μέχρις ότου να δούμε ανάκαμψη της οικονομίας, είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι τα μερίσματα διακυβεύονται σε αρκετούς κλάδους, με αποκορύφωμα τον κλάδο των χρηματοοικονομικών εταιρειών», δήλωσε ο Φρίτζ Μέγιερ, στέλεχος του τομέα στρατηγικής της Invesco Aim Advisors Inc. με κεφάλαιο διαχείρισης 358 δισ. δολαρίων.

Η ύφεση και η παγκόσμια πιστωτική συρρίκνωση οδηγούν σε μείωση των κερδών για πέμπτο συνεχές τρίμηνο και σε περιορισμό των ρευστών διαθεσίμων για τις τριμηνιαίες διανομές μερισμάτων στους μετόχους. Η περικοπή των μερισμάτων ρίχνει αλάτι στις πληγές των επενδυτών που έχουν δεχθεί ήδη σοβαρό πλήγμα από την κατακόρυφη πτώση του S&P 500 Index κατά 42%, τη χειρότερη μετά το 1931.

Οι χρηματοοικονομικές εταιρείες ευθύνονται για τις έξι από τις οκτώ περικοπές ή αναστολές μερισμάτων στον S&P 500 εντός του τρέχοντος μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αναλυτή του δείκτη S&P, Χάουαρντ Σίλβερμπλατ. Ο συγκεκριμένος κλάδος έχει καταγράψει απώλειες 972 δισ. δολάρια παγκοσμίως εξαιτίας της κατάρρευσης της αγοράς δανείων μειωμένων εξασφαλίσεων και έχει αντλήσει 880 δισ. δολάρια προς αντικατάσταση των ζημιών.

Υψηλότερες αποδόσεις

Το κατρακύλισμα των τιμών των μετοχών οδήγησε σε αύξηση των μερισματικών αποδόσεων για τις εταιρείες που απαρτίζουν το δείκτη S&P 500, οι οποίες έχουν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα της 15ετίας. Συγκεκριμένα, η εβδομαδιαία μέση μερισματική απόδοση ανέρχεται σήμερα στο 3,8% έναντι του 3,6% που αποδίδουν τα 30ετή έντοκα γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου.

Οι τιμές των δικαιωμάτων προαίρεσης, το ποσοστό αύξησης των κερδών και οι τάσεις που επικρατούν στον κλάδο υποδηλώνουν ότι 83 εταιρείες θα αυξήσουν το μέρισμά τους, βάσει των στοιχείων του Bloomberg. Για τις εταιρείες 3M Co., Eli Lilly & Co. και Coca-Cola Co., οι οποίες αποφέρουν αποδόσεις άνω του 3,1%, παρατηρείται αύξηση των μερισμάτων τους για τα τελευταία 25 χρόνια και πιθανότητα η τάση αυτή θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία των S&P και Bloomberg.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα