Bloomberg: Σε συνομιλίες με τη Ρωσία η Κίνα για αγορά πετρελαίου

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022 14:23
UPD:14:25
REUTERS/ALY SONG

Την ώρα που η Ευρώπη αναζητάει τρόπος να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια, το Πεκίνο ενισχύει τους ενεργειακούς του δεσμούς με τη Μόσχα. Η Κίνα βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Ρωσία και επιδιώκει να αναπληρώσει τα στρατηγικά της αποθέματα πετρελαίου με φθηνό ρωσικό πετρέλαιο, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι συνομιλίες διεξάγονται σε κυβερνητικό επίπεδο με μικρή άμεση ανάμειξη από εταιρείες πετρελαίου, ανέφερε ένα από τα άτομα που επικαλείται το πρακτορείο.

Η τιμή του πετρελαίου έχει πάρει ανοδική πορεία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο, η τιμή του ρωσικού αργού έχει υποχωρήσει καθώς οι αγοραστές απομακρύνονται για να αποφύγουν να βλάψουν τη φήμη τους ή να παρασυρθούν από οικονομικές κυρώσεις.

Αυτό έδωσε την ευκαιρία στην Κίνα να αναπληρώσει φθηνά τα τεράστια στρατηγικά της αποθέματα, τα οποία συνήθως αξιοποιούνται σε περιόδους έκτακτης ανάγκης ή ξαφνικών διαταραχών.

Λεπτομέρειες σχετικά με τους όγκους ή τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα συναφθεί τελικά συμφωνία, αναφέρει το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δεσμευτεί να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά παρόμοια μέτρα, αλλά το αργό από τον ΟΠΕΚ+ εξακολουθεί να ρέει σε πρόθυμους αγοραστές,συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας. Για τα ασιατικά έθνη, το πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να την  αφήσουν να χαθεί, σχολιάζει το πρακτορείο.

Τα διυλιστήρια στην Κίνα αγοράζουν αθόρυβα ρωσικό αργό από την αρχή της εισβολής, παρόλο που η έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 μειώνει την κατανάλωση.

Η Κίνα δεν αποκαλύπτει δημόσια το μέγεθος των αποθεμάτων πετρελαίου της, αλλά ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν εργαλεία όπως δορυφόρους για να εκτιμήσουν τις προμήθειες. Κάποιοι εκτιμούν ότι η χώρα έχει την ικανότητα να αποθηκεύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο βαρέλια συνδυασμένων εμπορικών και στρατηγικών αποθεμάτων. Οι εκτιμήσεις τρίτων δείχνουν επίσης ότι οι προμήθειες έχουν διογκωθεί πρόσφατα λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία Kpler, τα συνολικά αποθέματα είναι 926,1 εκατομμύρια βαρέλια, από 869 εκατομμύρια βαρέλια στα μέσα Μαρτίου, αλλά εξακολουθούν να είναι 6% χαμηλότερα από το ρεκόρ τον Σεπτέμβριο του 2020. Συγκριτικά, το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ έχει χωρητικότητα 714 εκατομμύρια βαρέλια. Αυτή τη στιγμή κατέχουν περίπου 538 εκατομμύρια βαρέλια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα