Χρηματιστήρια: «Αιμορραγία» σε Αθήνα και Ευρώπη

Ποιοι κλάδοι βρίσκονται στο στόχαστρο
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022 14:03
UPD:14:06
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με ορμή συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές μετοχών, αφού οι επενδυτές φοβούνται τον εκρηκτικό συνδυασμό του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη. Το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία, με τη μετωπική σύγκρουση Ρωσίας - Δύσης και την επιμονή της Κίνας σε σκληρά lockdown, γεννά φόβους για μία κρίση διαρκείας και οδηγεί τους επενδυτές σε άτακτη φυγή από το ρίσκο. 

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσιάζουν σήμερα απώλειες άνω του 2%, ενώ στη δίνη των ρευστοποιήσεων βρίσκεται και το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει ενδοσυνεδριακά πτώση έως και 3%. 

Στις 13:40 ώρα Ελλάδος ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 2,2% ύστερα από απώλειες 1% την Τετάρτη. Από τις αρχές του έτους καταγράφει πτώση άνω του 12%. Σε μία ένδειξη του βαρύτατου κλίματος που επικρατεί στην αγορά, το σύνολο των κλάδων του δείκτη κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται μεγάλοι όμιλοι λιανικής και βιομηχανίες τροφίμων. Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι τράπεζες, παρά το γεγονός ότι οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι ευνοϊκές για αυτές. 

Τα ταμπλό ανά την Ευρώπη δείχνουν βαθύ κόκκινο. Απώλειες 2,6% για τον FTSE 100 στο Λονδίνο, πτώση 2,3% για τον CAC 40 στο Παρίσι, στο -2,1% ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτη. Μικρότερες είναι οι πιέσεις για τις ιταλικές μετοχές, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί 1,3%.

Στην Αθήνα τα μεγαλύτερα «βαρίδια» στον Γενικό Δείκτη είναι οι κλάδοι τραπεζών με απώλειες άνω του 5% και καταναλωτικών προϊόντων με πτώση άνω του 6%. Απώλειες άνω του 3% παρουσιάζουν επίσης οι κλάδοι τροφίμων και εμπορίου. Το σύνολο σχεδόν των δεικτών του χρηματιστηρίου βρίσκονται στο κόκκινο. 93 μετοχές κινούνται πτωτικά, 20 ανοδικά και 11 μένουν αμετάβλητες. Η αξία των συναλλαγών είναι κοντά στα 50 εκατ. ευρώ. Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών εδώ. 

naftemporiki.gr 

 

   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα