ΕΤΕ: +7% τα κέρδη εννεαμήνου

«Ναι» στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας
Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008 17:51
UPD:18:08

Σε €1.235 εκατ. διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) το 9μηνο του 2008, σημειώνοντας αύξηση κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 25% για το 9μηνο του 2008, οριακά μειωμένη κατά μία ποσοστιαία μονάδα έναντι του 9μήνου 2007.

Πιο αναλυτικά, μείωση κατά 7% σε σχέση με το 9μηνο του 2007 σημείωσαν τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, τα οποία ανήλθαν σε €732 εκατ.

Αύξηση κατά 21% σημείωσαν τα κέρδη της Finansbank για το 9μηνο του 2008, τα οποία ανήλθαν σε €363 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί στο 29% της συνολικής κερδοφορίας του Ομίλου.

Αύξηση κατά 64% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα οποία ανήλθαν στα €169 εκατ., συνεισφέροντας 13% στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου.

Ανάλογη τάση καταγράφεται στην κερδοφορία του 3ου τριμήνου 2008. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €400 εκατ., παραμένοντας στα επίπεδα των δύο προηγουμένων τριμήνων, παρά την εποχικότητα των θερινών μηνών και τη ραγδαία επιδείνωση της πιστωτικής κρίσης κατά το μήνα Σεπτέμβριο.

Τα καθαρά κέρδη του 3ου τριμήνου στην Ελλάδα σημείωσαν κάμψη κατά 13% έναντι του 2ου τριμήνου. Αντίθετα, αύξηση κατά 11% και 12% σημείωσαν τα κέρδη του Ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία αντίστοιχα.

Δηλώσεις Τάκη Αράπογλου

«Τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζουμε σταθερά στην κατεύθυνση της συνετής αύξησης των χορηγήσεων, της ενίσχυσης των κεφαλαίων μας και της διατήρησης της υψηλής ρευστότητάς μας, στοιχεία που συγκροτούν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Εθνικής στη σημερινή ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία», δήλωσε ο κ. Τάκης Αράπογλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

«Η συντηρητική πρακτική μας στις χορηγήσεις και η επιμονή στην περιστολή του κόστους όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναδεικνύονται σαν ένα ακόμη πλεονέκτημα ενόψει της αναμενόμενης υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας.

»Η ισχυρή κεφαλαιακή μας θέση σε συνδυασμό με τα μοναδικά επίπεδα ρευστότητας, μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας, ώστε να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη κρίση.

Αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ώστε οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και γενικότερα η οικονομία να αντεπεξέλθουν στη σημερινή συγκυρία, η Εθνική Τράπεζα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, κάνοντας χρήση των σχετικών μέτρων.

Πιστεύω ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού οργανισμού της χώρας με τα ισχυρότερα θεμελιώδη μεγέθη κεφαλαίων και ρευστότητας, επιβεβαιώνει ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ανταποκριθεί συντονισμένα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα