Ανάκληση παιχνιδιού

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008 18:18

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή Γιάννη Οικονόμου, μέσω του συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών RAPEX, οι αρμόδιες Αρχές της Σουηδίας έκριναν ως μη ασφαλές το παιχνίδι Octoshot που διατίθεται μαζί με το γλυφιτζούρι CHUPA CHUPS.

Το παιχνίδι αυτό είναι πλαστικό και διατίθεται σε τρεις εκδόσεις, χταπόδι, μέδουσα και καλαμάρι και όταν πιέζεται εκτοξεύει μικρά βέλη από αφρώδες υλικό που καταλήγουν σε μικροσκοπικές βεντούζες.

Το προϊόν σύμφωνα με την κοινοποίηση ενέχει κίνδυνο πνιγμού για το παιδί-χρήστη, καθώς οι μικροσκοπικές βεντούζες μπορούν να αποσπαστούν με ευκολία.

Το προϊόν φέρει τις επισημάνσεις: «Το παιχνίδι παράγεται στην Κίνα και το γλυφιτζούρι στην Ισπανία», «σήμα CE», «Ακατάλληλο για παιδιά ηλικίας 0-3 ετών». Επί πλέον, φέρει την επισήμανση «Warning» Διαβάστε και κρατήστε το παρόν: «Μικρά αντικείμενα μπορούν να καταποθούν ή να εισπνευθούν».

Το παιχνίδι σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2007/224EC) σχετικά με τη δημοσίευση της αναφοράς του προτύπου EN 71-1:2005 περί «Ασφάλειας παιχνιδιών - Μέρος 1: μηχανικές και φυσικές ιδιότητες», αλλά και τις τεχνικές απαιτήσεις σχετικά με μικροσκοπικές βεντούζες σύμφωνα με την οδηγία 88/378/ΕΟΚ του Συμβουλίου, αναφέρει ότι:

«Παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών μπορούν να αποσπάσουν μια βεντούζα από ένα βέλος ασκώντας δύναμη μεγαλύτερη των 60N».

Με την παραπάνω οδηγία ορίζεται ότι η βεντούζα πρέπει να υποβάλλεται σε σχετικό τεστ και να αντιστέκεται σε ισχύ 90N.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.

Το προϊόν έχει εισαχθεί στην Ελλάδα από την εταιρεία Perfetti Van Melle Ελλάς ΑΒΕΕ, σε ποσότητα 250.000 τεμαχίων και έχει διατεθεί στην αγορά από διάφορα καταστήματα και μεταπωλητές ποσότητα 214.000 τεμαχίων.

Η εισαγωγική εταιρεία, συνεργαζόμενη άμεσα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, έχει δεσμεύσει εθελουσίως το υπόλοιπο απόθεμα των 36.000 τεμαχίων και έχει ενημερώσει τα καταστήματα πώλησης ώστε να αποσύρουν προληπτικά τα εναπομείναντα τεμάχια, ενώ στους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω παιχνίδι, συστήνεται να πάψουν να το χρησιμοποιούν.

Σχετικά με το γλυφιτζούρι CHUPA CHUPS, που βρίσκεται συνενωμένο με το παιχνίδι Octoshot, η εταιρεία Perfetti Van Melle Ελλάς ΑΒΕΕ εγγυάται για την εξαιρετική ποιότητά του.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία Perfetti Van Melle Ελλάς ΑΒΕΕ στο τηλέφωνο 210-9480366 εσωτ. 308.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα