Γερμανία: Έτοιμη να «βάλει πλάτες» στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Τρίτη, 17 Μαΐου 2022 13:51
UPD:13:52
EPA/STEPAN FRANKO

Έτοιμη να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μόλις η Ρωσία τερματίσει τον πόλεμό της, εμφανίζεται η Γερμανία, η οποία εξετάζει μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων της παροχής εγγυήσεων στην ΕΕ για χρηματοδότηση.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ο κυβερνών συνασπισμός του Όλαφ Σολτς συμφώνησε ότι το Βερολίνο θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στις συζητήσεις σχετικά με το πώς θα διοχετευθούν δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Το θέμα θα βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G7 στη Βόννη (18-20 Μαΐου).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την Τετάρτη να παρουσιάσει ένα παρόμοιο σύνολο προτάσεων, που αναμένεται να περιλαμβάνει επίσης τη χρήση δανείων από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, με την εγγύηση των κρατών μελών, για την πληρωμή μισθών και παροχών της Ουκρανίας, αναφέρει αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Αξιωματούχοι τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο συμφωνούν ότι ένα από τα πρώτα καθήκοντα είναι να προσδιοριστεί το ύψος της στήριξης που θα χρειαστεί. Η κυβέρνηση στο Κίεβο έχει εκτιμήσει ότι ο αντίκτυπος του πολέμου μπορεί να φτάσει τα 560 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των έμμεσων απωλειών.

Η ΕΕ και τα 27 κράτη μέλη της δεν πρέπει να επωμιστούν όλο τον λογαριασμό, τονίζουν οι αξιωματούχοι στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο θέλει και άλλες πλούσιες χώρες και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να βοηθήσουν. Η Γερμανία προσπαθεί να πείσει τα μη ευρωπαϊκά μέλη της G7 να συμμετάσχουν, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Κομισιον ή κάποιο άλλο ευρωπαϊκό ίδρυμα θα μπορούσε να εκδώσει νέα ομόλογα, σύμφωνα με το μοντέλο SURE της ΕΕ που σχετίζεται με την πανδημία και βασίζεται σε δάνεια για βοήθεια κατά της ανεργίας ή το πολύ μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που συνδυάζει επιχορηγήσεις και δάνεια. 

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα μπορούσαν να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Η Γερμανία θεωρεί τις επιχορηγήσεις της ΕΕ που χρηματοδοτούνται από το χρέος ως νομικά προβληματικές, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Η λύση θα μπορούσε να καταλήξει να είναι ένας συνδυασμός μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων για τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές ανάγκες και δανείων που υποστηρίζονται από την ΕΕ για τις μακροπρόθεσμες ανάγκες, πρόσθεσαν.

Για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας - περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ (5,2 δισεκατομμύρια δολάρια) το μήνα - η γερμανική κυβέρνηση είναι ανοιχτή να επεκτείνει τις εγγυήσεις της για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, εάν άλλα κράτη μέλη κάνουν το ίδιο, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Το Βερολίνο προτιμάει να κινητοποιήσει δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία στη συνέχεια θα εκδώσει εγγύηση της ΕΕ για τους επενδυτές, αναφέρουν αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Η προθυμία της Γερμανίας να συζητήσει τέτοια μέτρα σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή, σχολιάζει το πρακτορείο, αναφέροντας πως πριν από την πανδημία, ήταν παραδοσιακά το πιο «σφιχτό» μέλος της ΕΕ. Όμως ο Σολτς επιχειρεί να βελτιώσει την εικόνα του καθώς έχει δεχθεί ευρεία κριτική για τη στάση του στον πόλεμο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα